De Olympische Spelen van 2024 worden mogelijk in Boedapest gehouden. De Hongaarse hoofdstad heeft zich woensdag officieel als kandidaat-stad bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gemeld.

Na Hamburg, Rome, Boston en Parijs is Boedapest de vijfde gegadigde voor de organisatie van de Spelen in 2024.

"We zijn ervan overtuigd dat onze kandidaatstelling het antwoord is op de 'Olympische Agenda 2020', het hervormingsprogramma van het IOC", aldus de burgemeester van Boedapest en de voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité in een open brief aan IOC-voorzitter Thomas Bach.

"Het uitbouwen van de toegang tot de organisatie van de Spelen is een democratisch idee en leidt ons terug naar de oorsprong van de Spelen. Kleinere steden dan Boedapest, zoals Antwerpen, Stockholm en Helsinki hebben de Zomerspelen al eens georganiseerd."

2017

"Onze wiskunde is simpel. De 'Olympische Agenda 2020' staat gelijk aan 'Boedapest 2024'. Dit stelt ons in staat om de Olympische Spelen te organiseren, als enige land uit de top tien van meest succesvolle landen op de Zomerspelen die de Olympische Spelen nog niet hebben georganiseerd."

De inschrijvingstermijn voor kandidaat-steden loopt op 15 september af. In september 2017 wijst het IOC de organisatie voor de Zomerspelen 2024 toe.

De Olympische Zomerspelen van 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro. Vier jaar later organiseert Tokio het sportevenement.