Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg gaan op de WK zeilen in de Laserklasse gelijk op.

Titelverdediger Heiner deed het dinsdag met een 19e en 21e plaats aanvankelijk iets beter dan zijn concurrent (29e en 25e) en passeerde hem in het klassement. In de derde race van de dag viel hij echter uit, waardoor de stand nu in evenwicht is.

Beide Nederlandse zeilers zijn in een hevige strijd verwikkeld om een olympisch startbewijs. Het resultaat van het evenement op Lake Ontario bij Kingston en van de EK, later deze maand in Denemarken, bepalen wie volgend jaar naar Rio de Janeiro gaat.

De rivalen doen niet mee om de prijzen in Canada. Na tien races is Heiner 27e met 120 punten en Van Schaardenburg 28e met hetzelfde totaal. De ervaren Engelsman Nick Thompson leidt met 27. Hij heeft een grote voorsprong op de Australiër Tom Burton en de Duitser Philipp Buhl.

Mulder/De Koning

Mandy Mulder en Coen de Koning vielen op de tweede dag in de Nacra17-klasse terug in het klassement. Het Nederlandse duo ging in de olympische catamaran driemaal het water op voor de kust van Aarhus, met twee achtste plaatsen als beste resultaat.

Na vijf races bezetten ze de vijftiende plaats met 23 punten. Het verschil met de nummer vijf is slechts zeven punten.

"We maakten het onszelf moeilijk tijdens de starts. We deden precies wat je niet moet doen. We waren niet helemaal scherp", reageerde Mulder vol zelfkritiek. "Maar de laatste twee wedstrijden zeilden we wel weer zeer goede inhaalraces. Daarmee houden we de schade beperkt. We hebben genoeg snelheid en kijken uit naar morgen."

De vooruitzichten zijn niet best. De wind trekt aan in Denemarken en de kans bestaat dat er races moeten worden afgelast. "Voor de laatste twee dagen van deze week wordt nog meer wind verwacht. We stellen ons erop in dat we morgen voor het laatst in actie gaan komen", aldus Mulder.