Sharon van Rouwendaal, Ferry Weertman en Marcel Schouten komen namens Nederland in actie in het open water tijdens de WK in het Russische Kazan. Voor Van Rouwendaal is het haar debuut in het open water op een WK.

Van Rouwendaal maakte vorig jaar grote indruk tijdens de EK in Berlijn. Individueel zwom de zwemster naar goud op de 10 kilometer en zilver op de 5 kilometer. Samen met Schouten en Weertman, de Europees kampioen op de 10 kilometer, werd in de Duitse hoofdstad ook de teamwedstrijd gewonnen.

Van Rouwendaal komt in Rusland wederom in actie op de 5 en 10 kilometer. Weertman zal bij de mannen op de 10 kilometer in actie komen, terwijl Schouten de 25 kilometer zal zwemmen. De drie zwemmers zullen ook meedoen aan de teamwedstrijd.

"Ferry, Marcel en Sharon hebben de afgelopen maand laten zien goed op weg te zijn richting Kazan", sprak zwemcoach Marcel Wouda dinsdag. "Ik ga met veel vertrouwen met deze zwemmers naar Kazan.

Er staat naast de wereldtitel ook nog meer op het spel tijdens de WK. "De 10 kilometer in Kazan is de eerste mogelijkheid om een olympisch startbewijs te halen", vertelt Wouda. "Dat zorgt voor een hoop dynamiek in die wedstrijd.''