Atletiek

Atletiekbaan Olympisch Stadion alsnog goedgekeurd

De Nederlandse kampioenschappen atletiek kunnen in principe gewoon op de nieuwe kunststofbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam worden gehouden. Bij een nieuwe meting is de toplaag goedgekeurd.

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam maandag.

De baan werd eind vorige maand afgekeurd vanwege een gebrek aan demping in de toplaag. Het hield in dat records niet zouden worden erkend. De Duitse leverancier Polytan heeft een tweede bedrijf, dat evenals de eerste door de internationale atletiekunie IAAF is gecertificeerd, een nieuwe keuring laten uitvoeren.

"Die metingen wezen uit dat de absorptiewaarden van de toplaag wel goed zijn. Het is nu aan de Atletiekunie of zij de NK laten doorgaan in het Olympisch Stadion, maar de gemeente ziet geen beletsel", aldus de woordvoerder.

De NK atletiek zijn voor het eerst over vier dagen uitgesmeerd en duren van van 30 juli tot en met 2 augustus. Het toernooi dient op die manier als een soort testcase voor de EK atletiek, die over precies een jaar beginnen in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

De perikelen rond de baan hebben de organisatie niet van haar stuk gebracht. "Als er problemen zijn, is er ruim voldoende tijd om die te verhelpen. De EK komen niet in gevaar'', aldus toernooidirecteur Rien van Haperen.

Van Langen

Maandag werd ook bekend dat de organisatie van de EK Ellen van Langen heeft uitgeroepen tot ambassadrice van het toernooi, dat van 6 tot en met 10 juli 2016 zal worden gehouden.

"Ik ga uitdragen hoe fantastisch het is dat Nederland zo'n groot sportevenement mag organiseren. Het wordt een unieke ervaring", zei Van Langen, die in 1992 bij de Spelen van Barcelona goud pakte op de 800 meter. "De Nederlandse atletiek doet het momenteel heel goed, dus ik hoop dat we daar volgend jaar van profiteren. Ik verheug me op medailles."

De organisatie verwacht 1300 atleten, rekent op de inzet van 1500 vrijwilligers en hoopt op 80.000 bezoekers in vijf dagen. Technisch directeur Ad Roskam ziet de EK in Amsterdam als de ideale opstap naar de Olympische Spelen later dat jaar in Rio.

"De EK is onderdeel van een optimale voorbereiding op de Spelen. Europees succes in eigen land is de ambitie van iedere atleet en wij wachten op een atleet die in één jaar een Europese en een olympische medaille pakt."

Lees meer over:
Tip de redactie