Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zondagavond de finale van het WK beachvolleybal verloren.

Het Nederlandse duo ging in de eindstrijd in drie sets onderuit tegen de Brazilianen Alison en Bruno Schmidt: 21-12, 14-21 en 20-22.

Nummerdor en Varenhorst hadden de Nederlanders Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op kunnen volgen, die twee jaar geleden in Polen wereldkampioen werden. Zij werden eerder dit toernooi al uitgeschakeld.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren op de Hofvijver in Den Haag aandachtig toeschouwer. Zij zagen Nummerdor en Varenhorst enthousiast worden aangemoedigd in een vol stadion. Dat leidde in een zenuwslopend duel niet naar de wereldtitel.

Initiatief

Tegen Alison en Bruno hadden de Nederlanders in de eerste set het initiatief. Het liep dankzij enkele goede verdedigende acties van Varenhorst snel uit naar een 10-4 voorsprong en sleepte de set met 21-12 binnen.

In de tweede set ging het tot 8-8 gelijk op, maar vervolgens liepen de Brazilianen uit naar 16-10. Nummerdor en Varenhorst konden het tij niet meer keren en verloren de set met 21-14.

Het duo wist zich in de derde en beslissende set weer te herpakken, maar het bleef spannend. De Nederlanders verspeelden vijf wedstrijdpunten. De Brazilianen sloegen vervolgens op het derde wedstrijdpunt toe.

Pedro/Evandro

Eerder op de avond verzekerden de Brazilianen Pedro Solberg en Evandro Gonçalves zich in Den Haag van het brons. Het duo was te sterk voor Nick Lucena en Theo Brunner. Het werd 22-20 en 21-13.

In de eerste set ging het gelijk op, al hadden Solberg en Evandro wel het initiatief. Dat hielp de Brazilianen uiteindelijk aan de nipte setwinst.

Lucena en Brunner konden in de tweede set het tempo, met name door de ijzersterke service van Evandro, niet meer bijbenen. Met 21-13 werd de wedstrijd en daarmee de derde plaats veiliggesteld.