Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn op het WK beachvolleybal in eigen land ongeslagen gebleven in de voorronde. Het Nederlandse duo, algemeen als kandidaat gezien voor een medaille, won dinsdagavond in Den Haag ook zijn derde groepsduel.

Tegen de verrassend sterke Cubanen Nivaldo Diaz en Sergio Gonzalez was dat geen snel uitgemaakte zaak.

Zij bogen pas in de verlenging van de derde set: 21-17, 18-21, 16-14.

Een 'kill block' van de lange Varenhorst (2,12 meter) betekende na een uur op het zand in de Hofvijver het beslissende punt in het hoogstaande duel.

Beide teams waren al zeker van een plek in de knock-outfase.

Van Dorsten/Van de Velde

Michiel van Dorsten en Steven van de Velde wonnen ook hun derde groepsduel. Daardoor is het Nederlandse duo eveneens door naar de tweede ronde van het toernooi.

In ruim drie kwartier rekenden Van Dorsten en Van de Velde dinsdag in Apeldoorn met 17-21, 22-20, 19-17 af met de Russen Jaroslav Kosjkarev en Dmitri Barsoek.

In de eerste set pakten de Russen een overtuigende voorsprong, die zij niet meer uit handen gaven. In de tweede set kwamen Van Dosten en Van de Velde echter wel mee met de Russische opponenten. De Russen leken die op het einde te winnen, maar een knappe ommekeer leverde de Nederlanders de setwinst op.

Geen van beide duo's wist vervolgens de derde set met vijftien punten te beslissen. Pas op 18-17 zorgde een goed blok van Van Dorsten voor de Nederlandse winst.

Vismans/Keemink

Sven Vismans en Wessel Keemink wonnen hun laatste pouleduel. In Amsterdam werd het in een zeer pittige partij 21-16, 17-21, 16-14 tegen de Kazachen Dmitri Jakovlev en Alexei Koelesjov.

Beide duo's stonden na twee nederlagen onderaan in de poule. Ze leken op papier dus aan elkaar gewaagd en ook op het zand op de Dam was dat het geval.

Na beiden een set te hebben gewonnen, ging het zelfs in de beslissende set gelijk op. Op 14-13 wist Keemink het eerste wedstrijdpunt nog niet te pakken. Op 15-14 lukte dat hem wel door de bal slim over het net te prikken.

Loting

Titelverdedigers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn bij de loting voor de eerste ronde van de knock-outfase gekoppeld aan het als elfde geplaatste Braziliaanse duo Alvaro Filho en Vitor Felipe.

Nummerdor en Varenhorst ontmoeten de Russische tieners Oleg Stojanovski (18) en Artem Jarzoetkin (19), die als 31e zijn geplaatst.

Beide koppels ontlopen als groepswinnaar in de eerste knock-outronde de teams die ook bovenaan eindigden in hun poule.

Van Dorsten en Van de Velde spelen in Rotterdam tegen de verrassende groepswinnaars uit poule L, de Mexicanen Juan Virgen en Lombardo Ontiveros.

Bondscoach Gijs Ronnes kent de tegenstanders niet heel goed en moet ze nog gaan analyseren, vertelde hij in een eerste reactie.

"Het zijn allemaal sterke teams die de volgende ronde hebben bereikt, maar we kunnen van iedereen winnen als we goed volleyballen. We gaan hun sterke en zwakke punten bestuderen en een tactisch plan maken. Nu gaat het er echt om."