De Nederlandse hockeysters hebben zich dinsdag in het Belgische Brasschaat verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen. Oranje bereikte bovendien de halve finale van de World League door een ruime zege op het zwakke India: 7-0.

Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne al met 5-0. Australië is donderdag de tegenstander.

Oranje kreeg het olympisch startbewijs in de schoot geworpen doordat België er niet in slaagde de halve eindstrijd te bereiken in Brasschaat. De gastvrouwen kwamen in de kwartfinale tegen Zuid-Korea niet verder dan 2-2 en verloren in de shootouts met 3-0. Eun-Bi Cheon maakte overigens pas in de laatste minuut gelijk.

Zuid-Korea schaarde zich daardoor bij de laatste vier, maar was als Aziatisch kampioen al zeker van deelname aan de Spelen van 2016.

De Belgische hockeysters hoeven nog niet te wanhopen omdat normaal gesproken Australië of Nieuw-Zeeland, beiden wel in de halve eindstrijd van de World League, zich in oktober namens Oceanië kwalificeert en er daardoor nog een plek vrijkomt. Ook het EK biedt nog een kans.

Overtuigend

Nederland, de olympisch kampioen van 2012, was ondanks de favorietenrol gebrand op een goed resultaat tegen het veel lager aangeslagen India. Oranje waakte voor onderschatting en begon zeer geconcentreerd. Dat resulteerde al na een minuut in de gewenste snelle voorsprong via Naomi van As.

De Nederlandse vrouwen zetten vervolgens door, met snel, gevarieerd en aanvallend hockey. In het eerste kwart had Lidewij Welten succes, in het tweede Ginella Zerbo en Caia van Maasakker (twee).

Van Maasakker bewees dat Oranje geen probleem heeft als Maartje Paumen even aan de kant zit en benutte in totaal drie strafcorners, de laatste in de slotfase via drie sticks. Vlak daarvoor had Welten met haar tweede van de avond voor 6-0 gezorgd.