Anicka van Emden kan per direct haar carrière vervolgen. Onderzoek van de Nederlandse Dopingautoriteit heeft uitgewezen dat de judoka, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, geen overtreding heeft begaan. 

"Op basis van het onderzoek is vast komen te staan, dat sprake is geweest van een misverstand tussen Van Emden en de betreffende dopingcontroleofficial", meldt de Dopingautoriteit dinsdag.

De 28-jarige Van Emden miste eerder deze maand de Europese titelstrijd in Bakoe. Al haar sportieve activiteiten waren opgeschort omdat de Dopingautoriteit van mening was dat ze een procedurele fout had gemaakt tijdens een controle buiten wedstrijdverband.

Na het grondig onderzoeken heeft de Dopingautoriteit na overleg met het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) echter vastgesteld dat Van Emden geen dopingovertreding heeft begaan.

Zware weken

Van Emden is zeer verheugd dat ze per direct weer in actie mag komen en ook weer deel kan nemen aan trainingen van de bond.

"Ik ben enorm blij dat ik me vanaf nu weer op judo kan concentreren. Het waren een aantal zware weken, met name op mentaal vlak. Gelukkig is alles nu achter de rug en kan ik mijn weg richting de Spelen van Rio vervolgen", aldus Van Emden.

De nummer vier van de wereld pakte in 2011 en 2013 brons in de klasse tot 63 kilogram bij de WK. In 2011 verloor ze de finale van de EK en moest ze zich tevreden stellen met zilver.