Nederland heeft beslag gelegd op de negende plaats op de medaillespiegel bij de Europese Spelen in Bakoe.

De Oranje-delegatie won bij de eerste editie van het evenement 29 medailles: acht keer goud, twaalf keer zilver en negen maal brons.

Voor de gouden medailles zorgden Nouchka Fontijn (boksen), Ellen van Dijk (wielrennen), Lieke Wevers (turnen), Henk Grol (judo), Kim Polling (judo), Marhinde Verkerk (judo), Marrit Steenbergen (zwemmen) en Li Jiao (tafeltennis).

Rusland eindigde met liefst 163 medailles, waarvan 78 goud, bovenaan de medaillespiegel. Gastheer Azerbeidzjan en Groot-Brittannië completeerden de top drie.

42 landen veroverden minimaal één medaille. Zondagavond eindigen de Europese Spelen officieel met de sluitingsceremonie.

Het aantal Nederlandse plakken lag ver boven de vooraf door chef de mission Jeroen Bijl uitgesproken doelstelling, al wist hij ook niet precies wat te verwachten van het nieuwe evenement. Bijl mikte op tenminste acht medailles in vijf verschillende sporten. Nederland sloot het medailleklassement af als negende.

Hoog niveau

''De sporters hebben het echt fantastisch gedaan", zei Bijl bij de NOS. ''Zij stonden er wanneer het moest, op een hoog niveau. In meer dan de helft van de sporten was er een goed deelnemersveld."

"Het is mooi dat er resultaten zijn geboekt bij sporten die normaal geen prioriteit hebben bij NOC*NSF. Denk aan tafeltennis, turnen en boksen. We hadden niet gerekend op medailles daar."

Bijl was vol lof over de organisatie van het evenement in Azerbeidzjan. ''Het voelde olympisch hier en dat kwam door de organisatie, het was echt een groots multi-evenement. Voor de sporters een extra moment om te leren daarmee om te gaan."