Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zich zondag verzekerd van de volgende ronde op het WK beachvolleybal. Ook de duo's Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst plaatsten zich voor de knock-outfase.

Meppelink en Van Iersel hadden in hun tweede wedstrijd in Den Haag aan twee sets voldoende tegen het jonge Canadese duo Melissa Humana-Paredes en Taylor Pischke: 21-15 en 21-14.

Het Nederlandse duo kwam in de eerste set snel op drie punten voorsprong (9-6). Een time-out van het Canadese koppel kon het tij niet keren. Meppelink en Van Iersel maakten de laatste vier punten van de eerste set om de stand te bepalen op 21-15.

In de tweede set kwamen de Nederlandse vrouwen met 8-5 achter, maar ze knokten zich snel terug tot een riante voorsprong (13-9). Het verschil kwam niet meer in gevaar en werd uitgebouwd tot 21-14.

Meppelink en Van Iersel spelen hun derde groepswedstrijd maandag niet. De tegenstanders uit Guatemala kunnen niet spelen omdat Andrea Orellana een blessure heeft aan haar linkerknie.

Brouwer/Meeuwsen

Titelverdedigers Brouwer en Meeuwsen waren in Rotterdam eerder op zondag een maatje te groot voor de Chilenen Matias Tobar en Rodrigo Salinas. Het werd 21-12 en 21-14.

Zaterdag rekenden ze al af met het Oostenrijkse duo Alexander Huber en Robin Seidl. Dat gebeurde eveneens in twee sets: 21-16 en 21-16.

Brouwer vertelde na afloop dat hij tegen de Chilenen wat moeite had om geconcentreerd te blijven. ''Maar het was een goede wedstrijd met een goed resultaat.''

Maandag treffen de publieksfavorieten in hun laatste groepswedstrijd, eveneens in Rotterdam, het Italiaanse koppel Paolo Nicolai en Daniele Lupo.

In de wedstrijd tegen de Italianen staat de winst in groep E op het spel. Nicolai en Lupo wonnen net als Brouwer en Meeuwsen van Oostenrijk en Chili.

Nummerdor/Varenhorst

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst waren in drie sets te sterk voor de Polen Michal Kadziola en Jakub Szalankiewicz: 21-18 14-21 15-12. Door de zege hebben de Nederlanders zich al verzekerd van een plek in de knockoutfase van het toernooi.

Nummerdor en Varenhorst keken in de eerste set vrijwel de hele tijd tegen een kleine achterstand aan. Maar door drie punten op rij in de slotfase trokken ze de set naar zich toe: 21-18.

Ook in de tweede set kwamen de Nederlanders op achterstand. De Polen liepen tot acht punten uit en verzilverden het vierde setpoint: 21-14. In de derde set lieten Nummerdor en Varenhorst zien waarom ze op het WK tot de favorieten behoren. Ze maakten vroeg het verschil en speelden de wedstrijd professioneel uit: 15-12.

Van Dorsten/Van de Velde

Michiel van Dorsten en Steven van de Velde verloren hun tweede wedstrijd op het WK. Het Nederlandse duo werd in Apeldoorn afgetroefd door de ervaren Letten Aleksanders Samoilovs en Martins Plavins: 21-17 en 23-21.

Voor Daan Spijkers en Tim Oude Elferink, die met een wildcard meedoen aan het WK, wordt het bijzonder lastig om de volgende ronde te bereiken. Zij verloren zondag ook hun tweede wedstrijd. De Zwitsers Philip Gabathuler en Mirco Gerson waren in twee sets te sterk: 21-16 en 21-17.

Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema verloren hun eerste groepswedstrijd. Het duo werd verslagen door het als twaalfde geplaatste Chinese koppel Fan Wang en Yuan Yue met 21-17 en 21-19.