Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn zaterdag overtuigend begonnen aan het WK beachvolleybal.

In Rotterdam hadden de titelverdedigers weinig moeite met het Oostenrijkse duo Alexander Huber en Robin Seidl. Het werd 21-16 en 21-16.

De Nederlanders kwamen tegen de Oostenrijkse nummers 91 van de seizoensranking geen moment in gevaar. In beide sets ging het gelijk op, maar op de beslissende momenten toonden Brouwer en Meeuwsen hun klasse.

''Als je naar de uitslag kijkt, lijkt het alsof het makkelijk ging, maar het was toch wat lastiger", reageerde het Nederlandse duo achteraf. ''Huber en Seidl boden goed tegenstand, zoals we van ze gewend zijn wanneer we tegen ze spelen. Maar wij hielden het hoofd koel."

''We hadden wel wat gezonde spanning. Je zag dat zowel onze tegenstanders al wij in het begin foutjes maakten. In de eerste wedstrijd op zo'n belangrijk toernooi hoort dat er echt bij. Maar we hebben al veel wedstrijden op een hoog niveau gespeeld, dus we konden er verder goed mee omgaan."

Brouwer en Meeuwsen zijn het toernooi ingegaan als nummer één op de wereldranglijst. Zondag staat hun tweede duel op het programma, tegen de Chilenen Rodrigo Salinas en Matías Tobar.

Maandag treffen de publieksfavorieten in hun laatste groepswedstrijd het Italiaanse koppel Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Brouwer en Meeuwsen spelen al hun duels in de poulefase in Rotterdam.

Spijkers/Oude Elferink

Daan Spijkers en Tim Oude Elferink verloren hun eerste groepsduel kansloos. Op de Haagse Hofvijver was het Amerikaanse duo John Hyden/Tri Bourne in twee sets klaar met de Nederlanders die het toernooi op een wildcard hadden bereikt. Na 43 minuten was de eindstand 21-9 en 21-14.

Spijkers en Oude Elferink spelen in de poule later nog tegen het Zwitserse koppel Philip Gabathuler/Mirco Gerson en Roberto Rodríguez-Bertrán/Eric Haddock uit Puerto Rico.

Wessel Keemink en Sven Vismans begonnen eveneens met verlies. Het Nederlandse wildcardduo verloor op de Dam in Amsterdam in twee sets van de Russen Konstantin Semenov en Viatsjeslav Krasilnikov: 21-12 en 21-14.

De Nederlanders spelen maandag hun volgende partij, tegen de Amerikanen Nicholas Lucena en Theodore Brunner. Dinsdag ontmoeten Keemink en Vismans in hun laatste groepswedstrijd Dimitri Jakovlev en Alexei Koelesjov uit Kazachstan.

Braakman/Sinnema

Rimke Braakman en Jolien Sinnema zijn het WK ook met een nederlaag begonnen. Het Nederlandse duo ging in de eerste groepswedstrijd op het Marktplein in Apeldoorn in twee sets ten onder tegen de Amerikaanse speelsters Kerri Walsh en April Ross: 21-13 en 22-20.

Ook voor Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist is de knockoutfase ver weg. Het duo verloor zondagavond in Amsterdam ook hun tweede groepswedstrijd. In het duel tegen de Zwitserse Tanja Goricanec en Tanja Hüberli kregen ze geen enkele kans: 21-17 en 21-15.