Judoka Henk Grol maakte zaterdag een einde aan een serie van drie verloren EK-finales door op de Europese Spelen in Bakoe in de finale te winnen van de Tsjech Lukas Krpalek.

Grol won zijn eerste EK-finale in 2008, maar verloor er vervolgens drie in 2009, 2012 en 2013. Zijn zege op Krpalek bewijst volgens de Nederlander dat hij zich met de besten kan meten.

"Ik heb maar één droom en dat is donderdag 11 augustus 2016. Dan wil ik olympisch kampioen worden", keek Grol tegenover de NOS alvast naar de toekomst.

"Daar train ik mijn hele leven voor. Dit is gewoon weer een bewijs dat ik bij de wereldtop hoor. Ik heb een fantastische dag."

Twijfelen

Grol was de beste in de klasse tot 100 kilogram. Volgens de 30-jarige judoka was er na drie verloren finales geen reden om aan zichzelf te gaan twijfelen.

"Soms zit het mee, soms zit het tegen. Vandaag zat het een beetje mee. Het is fantastisch." Vooralsnog is Grol gebaat bij rust.

"Lichamelijk ben ik helemaal kapot. Ik ga vanavond niet slapen van de pijn in mijn lichaam.''

Verkerk

Marhinde Verkerk pakte eveneens de Europese titel. Ze won in de finale van de klasse tot 78 kilogram van Luise Malzahn uit Duitsland.

''Het ging eigenlijk makkelijker dan ik dacht'', zei ze enigszins verbaasd op het videokanaal van sportkoepel NOC*NSF. ''Ik kon haar goed op afstand houden en koos het moment uit om te scoren."

"Het was helaas geen ippon, maar een mooie waza-ari. Daarna heb ik de wedstrijd 'uitgejudood'. Zij had niet meer de kracht om dichterbij te komen. Ik voelde me veilig en wist dat ik het niet meer uit handen zou geven.''

Verkerk bereikte twee keer eerder de finale op een EK. In 2010 verloor ze van de Hongaarse Abigél Joó en vorig jaar was Audrey Tcheumeo te sterk. In 2009 was de 29-jarige Verkerk wel wereldkampioene.