Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zaterdag bij het EK in de Mondello-baai bij Palermo genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De olympisch kampioen kon in de afsluitende medalrace de Pool Pawel Tarnowski niet meer van het goud afhouden.

Van Rijsselberghe kwam als achtste binnen en dat was niet genoeg voor de titel.

Met zijn tweede plaats in het eindklassement stelde Van Rijsselberghe wel zijn olympische startbewijs voor Rio 2016 veilig en verlengde hij ook zijn A-status als topsporter bij koepel NOC*NSF.

Van Rijsselberghe had vrede met zilver in Italië. ''Ik had een supergoede start in deze medalrace. Ik kon een heel eind mee komen maar kwam een stukkie te kort. Het was de hele race spannend, maar ik kon de Pool uiteindelijk niet voorbij komen. Ik ben tevreden met het resultaat. Vooraf hadden we de top vijf als doelstelling.''

Bittere nasmaak

Toch hield Van Rijsselberghe, die van dinsdag tot vrijdag het klassement aanvoerde, een licht bittere nasmaak over aan het toernooi. ''Dit was eindelijk een evenement waar ik geen excuses kon en wilde opvoeren. Maar aangezien ik tot vrijdag nog aan de leiding ging en Pawel op een dubieuze wijze de koppositie overnam, voelt het toch alsof ik goud verloren heb.''

Van Rijsselberghe doelde op een omstreden beslissing van de jury, die Tarnowski op vrijdag de zege in de eerste dagrace schonk nadat de Pool op de startlijn buiten zijn schuld was gevallen. Tarnowski kreeg toen de eerste plaats ter compensatie in een race waarin hij als 24e was geëindigd.

''Regels zijn regels, maar ik heb het gevoel dat me iets door de neus is geboord'', concludeerde Van Rijsselberghe.