Valentino Rossi heeft zaterdag de 85e editie van de TT Assen op zijn naam geschreven. De Italiaan bleef in de MotoGP in een spannend gevecht Marc Marquez nipt voor.

Rossi won voor de zevende keer in Assen in de zwaarste klasse en boekte zijn derde zege van het seizoen. Door de winst vergroot de Italiaan zijn voorsprong in het algemeen klassement op Jorge Lorenzo.

De Spanjaard eindigde op grote afstand als derde en heeft nu tien punten achterstand op Rossi. De Italiaan Andrea Iannone van Ducati, die de race als vierde beëindigde, bezet de derde plaats. Dan pas komt Marquez.

Rossi, negenvoudig wereldkampioen, startte van pole position in Assen en reed lange tijd op kop. Marquez kon de Italiaan goed volgen en zette in de slotfase een aanval in. De wereldkampioen van vorig jaar nam de leiding, maar moest die al snel weer afstaan aan Rossi.

In de laatste bocht waagde Marquez nog een poging, waardoor beide coureurs elkaar toucheerden. Rossi raakte even van de baan, maar bleef op zijn motor zitten en kwam als eerste over de streep.

De 36-jarige coureur van Yamaha is met zeven zeges op het Drentse circuit de meest succesvolle coureur in de MotoGP.

Iwema

Jasper Iwema kwam niet in de buurt van de punten tijdens de TT van Assen. De Nederlander eindige in de Moto2-klasse als 25e. Johann Zarco won de race.

Iwema finishte tijdens zijn debuut in de Moto2-klasse als laatste op een minuut en tien seconden van de Fransman. De 25-jarige coureur, die tussen 2009 en 2013 een vaste plek had in de Moto3, kreeg voor zijn thuisrace een wildcard. Iwema berijdt een Speed Up. 

Zarco won voor de derde keer dit seizoen een race. Hij bleef in Assen Esteve Rabat en Sam Lowes voor. Zarco verstevigde door de zege zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

De race werd na één ronde afgevlagd na een crash van de Spanjaard Luis Salom. Zijn stuiterende motor liet een oliespoor achter op het circuit. Na schoonmaak volgde een herstart, maar de race werd wel ingekort van 24 naar 16 ronden.

Moto3

De Portugees Miguel Oliveira won de openingsrace van de 85e TT. Hij was de sterkste in de Moto3-klasse.

Zeven rijders streden ronden lang nek aan nek voor de zege. In de laatste bochten voor de finish was Oliveira de slimste. De Fransman Fabio Quartararo finishte als tweede en de Brit Danny Kent werd derde.

Kent behield de leiding in de WK-stand.

De Italiaan Enea Bastianini, die van pole position vertrok, maakte ook deel uit van de kopgroep. Hij kwam als zesde over de meet. De Belg Livio Loi, de vaste rijder in het Nederlandse GP-team van de Drent Roelof Waninge, pakte drie WK-punten met zijn dertiende plaats.

Boerboom

De Nederlander Jorel Boerboom speelde geen rol van betekenis en eindigde op de 27e plek als één na laatste.

Kent gold als de grote favoriet in Assen. De 21-jarige Brit won al vier van de zeven races dit seizoen. Hij streed ook mee vooraan en en zette in de slotronde in de beruchte Geert Timmerbocht een aanval in, maar hij kwam te kort.

In het kampioenschap leidt hij desondanks riant met 165 punten. Bastianini is tweede met 108 punten, Oliveira staat derde met 102 punten.