Henk Grol en Marhinde Verkerk hebben zaterdag een gouden medaille gewonnen op de Europese Spelen in Bakoe. Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis pakten het brons.

Grol was de beste in de klasse tot 100 kilogram. Hij versloeg in de eindstrijd van het toernooi, dat tevens geldt als EK, de Tsjech Lukas Krpalek.

De 30-jarige Grol maakte na ruim twee minuten een yuko en kreeg daarna drie straffen, maar greep de tweede EK-zege in zijn vijfde finale.

Grol won in de halve finale met een waza-ari van de Portugees Jorge Fonseca. Eerder schakelde hij de Brit Benjamin Fletcher en de Duitser Dimitri Peters uit.

Met de zege maakte Grol een einde aan een serie van drie verloren EK-finales, in 2009, 2010 en 2013. Alleen in zijn eerste finale in 2008 greep hij de titel. In 2013 verloor de tweevoudig winnaar van olympisch brons nog van Krpalek, die ook vorig jaar de Europese titel op zijn naam schreef. 

Verkerk

Verkerk pakte het goud in de klasse tot 78 kilogram door in de finale af te rekenen met de Duitse Luise Malzahn. Verkerk maakte na ruim een minuut een waza-ari en dat bleek genoeg voor de zege. De Nederlandse won haar eerste Europese titel.

Verkerk bereikte twee keer eerder de finale op een EK. In 2010 verloor ze van de Hongaarse Abigél Joó en vorig jaar was Audrey Tcheumeo te sterk. In 2009 was de 29-jarige Verkerk wel wereldkampioene. Die titel veroverde ze in haar geboortestad Rotterdam. In 2013 werd ze tweede op het WK door in de finale te verliezen van de Noord-Koreaanse Sol Kyong.

In dezelfde gewichtsklasse als Verkerk won Guusje Steenhuis het brons. De 22-jarige Brabantse versloeg de Française Audrey Tcheumeo door al na 22 seconden een waza-ari te maken. Dat beide speelsters daarna ieder twee straffen kregen was voor de uitkomst niet meer relevant.

Steenhuis won vorige maand eveneens in Bakoe haar eerste Grand Slam. In 2012 en 2013 werd ze Nederlands kampioen.

Elmont

Ook Elmont won een bronzen medaille in Bakoe. In de klasse tot 90 kilogram versloeg de 33-jarige Rotterdammer de Hongaar Krisztian Toth. Elmont kreeg een strafje minder dan zijn tegenstander: 2-3.

Elmont raakte met een minuut te gaan bij een stand van 1-3 in straffen zijn contactlens kwijt. Het duurde de scheidsrechter te lang om die weer in te doen, waardoor hij enigszins gehinderd door minder goed zicht aan één oog verder moest. Hij incasseerde daarop nog een straf, maar liet het niet verder komen.

Elmont, wereldkampioen in 2005 in de klasse tot 81 kilogram, verloor in de kwartfinale op ippon van de Georgiër Beka Gviniashvili. Daarna belandde hij in de troostfinale door in de herkansing de Sloveen Mihael Zgank te verslaan met een waza-ari.

Meyer

Roy Meyer werd uitgeschakeld in de kwartfinale. Meyer ging in de klasse boven 100 kilogram op ippon onderuit tegen de Israëliër Or Sasson. Hij verloor later in de herkansingen van Jakiv Chammo en eindigde als zevende.

Voor debutant Michael Korrel eindigde het EK in de klasse tot 90 kilogram in de achtste finales. Na een zege (waza-ari) op de Oekraïner Artem Blosjenko ging Korrel onderuit tegen de als vierde geplaatste Duitser Karl-Richard Frey.