Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst begonnen vrijdagavond met een simpele zege aan het WK beachvolleybal. De podiumkandidaten hopen zo de spanning van zich af te hebben gespeeld bij het toernooi in eigen land.

"We wilden een beetje opschieten zo laat op de avond", zei Varenhorst met een knipoog na het met 21-13 en 21-13 gewonnen duel met de onbekende Carlos Escobar en David Vargas uit El Salvador.

"We hebben eigenlijk de hele dag zitten wachten totdat we eindelijk mochten - en dan liep de partij voor ons ook nog uit", vulde Nummerdor aan. "Dan is het lekker als je een bal in je handen krijgt en mag beginnen. Gelukkig startten we heel scherp en daarna was het vrij simpel."

Bondscoach Gijs Ronnes zag vanaf de tribune dat zijn pupillen tot zijn tevredenheid goed volleybalden in het grote stadion op de Hofvijver in Den Haag.

"Gelukkig was het vrij saai. Saai betekent dat ze goed speelden", glimlachte hij in gesprek met NU.nl. "Ongeacht de tegenstander moeten ze hun eigen spel spelen en dat hebben ze goed gedaan."

Sfeer

Net als Marleen van Iersel en Madelein Meppelink in de partij voor hen waren Varenhorst en Nummerdor onder de indruk van de sfeer in het met 4600 mensen gevulde stadion met uitkijk op het Torentje van premier Mark Rutte.

Vooral de minder ervaren Varenhorst (25) had de eerste paar punten last van spanning. "Maar Reinder straalde heel veel zelfvertrouwen uit. Na de eerste vijf, zes punten kwam ik goed in mijn spel en liet ik me niet meer afleiden."

De 38-jarige Nummerdor had ook genoten van zijn eerste wedstrijd op zijn vijfde WK beachvolleybal. "Ik vond het superleuk om hier te spelen. Het is een groot stadion, maar ook weer niet massaal. Ik heb ook vaak genoeg meegemaakt dat een nog groter stadion maar halfvol zat, dat is lang niet zo gezellig."

Varenhorst: "Het is enorm leuk dat er zo veel mensen op af zijn gekomen, ik geloof niet dat ik ooit voor zo veel mensen had gespeeld. Ik ben blij en supertrots dat we dat in Nederland kunnen neerzetten."

Uniek

Varenhorst en Nummerdor zijn zich er dan ook van bewust dat ze de komende week samen met de andere acht Nederlandse duo's een unieke kans hebben om hun sport te promoten in eigen land.

"De media-aandacht is eindelijk heel erg groot voor het beachvolleybal in Nederland", stelde Nummerdor. "Dus we zien het ook als een kans om het beachvolleybal superpopulair te krijgen."

"Maar daar moeten we wel resultaten voor behalen. Hoe verder de Nederlandse teams komen, hoe groter de kans dat het bomvol zit."