De Nederlandse ijshockeyer Daniel Sprong is zaterdag door de Pittsburgh Penguins als 46e gekozen in de jaarlijkse 'draft' van de NHL, waarin clubs beurtelings talenten mogen kiezen.

De meeste analisten hadden verwacht dat de 18-jarige Sprong aan het eind van de eerste ronde of in de tweede ronde van de draft zou worden gekozen. Uiteindelijk werd het de zestiende van de 31 keuzes in de tweede ronde.

De kans is niet heel groot dat Sprong volgend jaar al in de NHL zal uitkomen. Het verschilt per speler en club of een talent direct een kans krijgt, maar geen enkele speler die vorig jaar in de tweede ronde van de NHL draft werd gekozen, heeft zijn debuut al gemaakt.

Zodra hij zijn eerste minuten maakt in de NHL, is Sprong de eerste in Nederland geboren speler in de grootste ijshockeycompetitie ter wereld sinds Ed Kea. De in Weesp geboren ijshockeyer kwam tussen 1974 en 1979 uit voor de Atlanta Flames en tussen 1979 en 1983 voor de St. Louis Blues.

Pittsburgh is de ploeg van superster en aanvoerder Sidney Crosby, die in 2010 in Vancouver de winnende goal maakte voor Canada in de olympische finale. In 2009 leidde hij de Penguins naar de Stanley Cup.

Verhuizen

De in Amsterdam geboren Sprong, wiens vader Hannie in de jaren '90 voor het Nederlandse team ijshockeyde, verhuisde op 7-jarige leeftijd met zijn ouders naar Canada (Île-Bizard, Quebec) omdat dat beter was voor zijn ijshockeycarrière.

"Jeugdijshockey was niet goed in Amsterdam, dus zeiden vrienden van mijn familie dat als ik echt een goede speler wilde worden, ik naar Canada moest verhuizen", vertelde Sprong aan SportsNet.

De aanvaller ('right winger') speelde de laatste twee seizoenen voor de Charlottetown Islanders in de Quebec Major Junior Hockey League en was daar topscorer met 69 doelpunten in 135 wedstrijden.

Hij is met een lengte van 1.80 meter en een gewicht van 79 kilo wat aan de kleine kant voor een ijshockeyer, waardoor NHL-ploegen wat vrees hebben voor zijn defensieve kwaliteiten. Aanvallend en vooral in de powerplay is de Amsterdammer erg sterk.

Nederlands team

Sprong zou voor het Nederlands team mogen uitkomen, maar hij heeft al aangegeven dat hij bezig is om tot Canadees te worden genaturaliseerd, zodat hij ook internationaal op het hoogste niveau kan spelen.

Het Nederlands team degradeerde in april naar divisie 2A, het vierde mondiale niveau in het ijshockey. Canada pakte het goud bij de laatste twee Olympische Spelen in 2010 en 2014.

"Het zou geweldig zijn als ik ooit het Canadese shirt aan zou kunnen trekken", aldus Sprong. "Maar de aanvraag om Canadees te worden is iets voor mijn advocaat en zaakwaarnemer, ik probeer daar niet mee bezig te zijn."