Dorian van Rijsselberghe is door een wat mindere dag gezakt naar de tweede plaats op het EK windsurfen in de RS:X-klasse.

De Texelaar kon vrijdag in de Mondello-baai bij Palermo driemaal het water op met een zesde, twaalfde en derde plaats als resultaat.

Er stond voldoende wind, maar zowel de kracht als richting varieerde sterk. De Pool Pawel Tarnowski ging daar het best mee om. Hij won alle drie de races, de eerste nogal dubieus door een beslissing van de jury, en passeerde de olympisch kampioen in de rangschikking.

Van Rijsselberghe vocht het vreemde besluit vergeefs aan. "Pawel crashte op de startlijn en werd vervolgens 24e. Volgens de jury was die crash buiten zijn schuld en de jury gaf hem de eerste plek als compensatie", lichtte de Nederlandse favoriet toe.

"De jury mag een 'redress' geven als een zeiler benadeeld is. Over het algemeen is dat ongeveer het gemiddelde resultaat van de serie. Tarnowski kreeg het gemiddelde van de dag, eerste. Opmerkelijk, gezien de positie waar het incident gebeurde, tijdens een zeer slechte start van hem."

Medalrace

In de medalrace, met de beste tien deelnemers, moet Van Rijsselberghe de Pool zaterdag voorblijven om Europees kampioen te worden. De Fransman Louis Giard maakt ook nog kans op de titel.

Bij de vrouwen redde Lilian de Geus, al zeker van de Olympische Spelen, het niet. Ze ging niet van start voor de tweede race en eindigde mede daardoor slechts als veertiende.