Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hadden vrijdagavond de eer om het WK beachvolleybal voor eigen publiek de openen, maar de spanning die daarmee gepaard ging, kostte het Nederlandse duo bijna de partij.

"We hadden ons er goed op voorbereid, maar het was echt overweldigend hoe het hele publiek uit z'n dak ging", aldus Meppelink na het moeizaam gewonnen duel met het Kazachstaanse duo Tatyana Mashkova en Irina Tsimbalova (21-19, 20-22 en 15-12).

Het begon al bij de opkomst van de Nederlandse speelsters, die hartstochtelijk werden toegejuicht door de ongeveer vijfduizend fans in het stadion op de Hofvijver in Den Haag.

"Als je ons naar het mooiste moment vraagt, dan is dat het binnenkomen in zo'n stadion", zegt Meppelink. "Maar ik zat nu opeens vol met emotie. Ik ging nog net niet huilen, zo'n kippenvelmoment was het."

Ook voor Van Iersel was de sfeer nog overweldigender dan ze van tevoren had kunnen verwachten. "Je kunt je hier eigenlijk niet op voorbereiden. Je moet het over je heen laten komen, het vervolgens accepteren en dan ermee omgaan."

Stroef

De spanning was af te zien aan het spel van de regerend Europees kampioenen, die in de eerste twee sets geen afstand konden nemen van hun lager ingeschaalde tegenstandsters.

"Zeker in het begin speelden we wat stroef", geeft Meppelink toe. "Aan het eind van de tweede set maakten ze de schakel om op mij te gaan serveren en had ik net even te veel zenuwen waardoor het niet helemaal lekker liep."

Pas in de derde set voelde de Nederlandse zich echt comfortabel in het grote stadion. "Voor de derde set dacht ik: je mag best wat zenuwen hebben, maar deze wedstrijd gaan we wél winnen. En ik denk dat we het in de derde set goed hebben kunnen omzetten."

Met een paar goede en spectaculaire punten in de derde set voorkwamen Van Iersel en Meppelink dat ze het WK in eigen land met een nederlaag begonnen. Ze hopen dat het lastige duel hen kan helpen in het vervolg van het toernooi.

"Het toernooi begint pas na de poule", aldus Meppelink. "Dus ik heb liever deze wedstrijd de zenuwen en alles wat daarbij komt kijken. Ik denk dat we allebei heel blij zijn dat de kop eraf is en dat we nu gewoon lekker kunnen gaan spelen."