De Nederlandse volleyballers hebben de eerste uitwedstrijd tegen Finland, in groep E van de World League, gewonnen.

Oranje zegevierde vrijdagavond in Espoo met 3-0 en heeft nu in elk geval voor even een punt voorsprong op België. Een ijzersterk blok was het belangrijkste wapen.

De Finnen hadden in de sfeervolle Baroona Arena aanvankelijk niets in te brengen maar groeiden naarmate de wedstrijd vorderde. Het team van bondscoach Gido Vermeulen kon de derde set pas in de verlenging beslissen: 25-15, 25-20 en 28-26. Het duel duurde ruim anderhalf uur.

Nederland begon met Nimir Abdelaziz als spelverdeler en Kay van Dijk als diagonaalaanvaller. De andere basisspelers waren Dick Kooy en Jeroen Rauwerdink (passer-lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (midden) en libero Gijs Jorna. Vermeulen zag geen reden te wisselen.

Blokkering

In de eerste set nam Oranje meteen een ruime voorsprong. Op 15-4 gaf zelfs de Finse sterspeler Urpo Sivula geen cent meer voor de kansen van de gastheren. Daarna ging het allengs beter. In de tweede set ging het duel tot 15-15 gelijk op, daarna liep Nederland toch uit met dank aan de zeer functionele blokkering.

De derde set was evenwichtig en spannend. Finland kreeg op 25-26 zelfs een setpoint, maar kon dat niet benutten. Nederland greep even later die kans wel.

Vermeulen zag al zijn spelers - Jorna daargelaten - ten minste vijf keer scoren. Kooy droeg met negentien punten het meest bij. Diefenbach (twaalf waarvan zes bloks) en Van Dijk (tien) waren ook productief. De Finnen waren vrijwel geheel aangewezen op 'hakker' Sivula (20).