Judoka Kim Polling heeft vrijdag goud gepakt op de Europese Spelen in Bakoe. Dex Elmont greep naast een medaille.

Polling versloeg in de finale in de klasse tot 70 kilogram de Duitse Laura Vargas Koch. De Nederlandse won op ippon.

De 24-jarige Polling veroverde in Bakoe haar derde achtereenvolgende Europese titel. Ze was in de eindstrijd van vorig jaar in Montpellier ook al te sterk voor Vargas Koch. Die wedstrijd duurde slechts acht seconden.

Dit jaar was de partij tegen de Duitse na 1.34 minuten voorbij. Vargas Koch had al een straf gekregen toen Polling haar in de houdgreep nam. Door die twintig seconden vol te houden won ze op ippon.

Polling zette in de halve finale eerder op de dag de Duitse Szaundra Diedrich opzij. Na eerst al een waza-ari te hebben gescoord, besliste Polling het duel kort daarna met een ippon.

De Groningse heeft een moeilijk jaar achter de rug. Op het afgelopen WK in Rusland eindigde ze in augustus niet op het podium. Sinds maart heeft ze de training hervat en vorige maand won ze de World Masters in Rabat.

Elmont

In de strijd om het brons verloor Elmont van Dirk van Tichelt. De Belg had aan een waza-ari voldoende om met de Nederlander af te rekenen.

De partij begon ongeveer een uur later dan gepland, volgens aanwezige journalisten omdat de prijsuitreiking voor blinde judoka's uitliep.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev reikte daar de medailles uit, maar zijn komst liet lang op zich wachten.

Elmont verloor in de kwartfinale op een strafje van Sagi Muki uit Israël. In de herkansing versloeg hij vervolgens de Hongaar Miklos Ungvari. Elmont kreeg een straf minder dan zijn tegenstander: 2-3.

De 31-jarige Rotterdammer won vorig jaar op het EK nog goud in de klasse tot 73 kilogram.

Het judotoernooi is op de Europese Spelen het enige officiële Europese kampioenschap, nadat het EK in april in Glasgow niet doorging.