Koning Willem-Alexander heeft vrijdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het WK beachvolleybal officieel geopend.

De koning kreeg symbolisch een volleybal uit handen van toernooidirecteur Bas van de Goor, waarna de regerend kampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de bal overnamen.

Tot en met zondag 5 juli strijden in Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam 48 vrouwen- en 48 mannenduo's om de wereldtitel.

Marleen van Iersel en Madelein Meppelink spelen vrijdagavond vanaf 19.40 uur de openingswedstrijd van het WK in het stadion op de Hofvijver in Den Haag. Daarna komen ook nog Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst in actie.

Lintje

Voordat het officiële programma in de Schouwburg begon, werd Michel Everaert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De directeur sport van de Nederlandse volleybalvond (Nevobo) kreeg zijn lintje omdat hij volgens Schippers de "architect is van het Nederlandse beachvolleybal".

Everaert deed zelf in 1996 als beachvolleyballer mee aan de Olympische Spelen van Atlanta, toen de sport voor het eerst op het programma stond. De komende anderhalve week is hij programmadirecteur van het WK.