Valentino Rossi heeft vrijdag in de MotoGP de pole position veroverd voor de 85e editie van de TT Assen, die zaterdag wordt verreden.

De negenvoudig wereldkampioen, die klassementsleider is, ging razendsnel rond op zijn Yamaha. Hij klokte 1.32,627.

De Spanjaard Aleix Espargaro verraste met de tweede tijd op zijn Suzuki (1.32,858). Regerend wereldkampioen Marc Marquez zette de derde tijd neer op zijn Honda (1.32,907).

Jorge Lorenzo, de winnaar van de laatste vier races in de MotoGP, krijgt een zware klus. 

De Spanjaard van Yamaha reed de achtste tijd in de kwalificatie en zal vanaf die plek moeten starten in de race.

Iwema

Het debuut in de Moto2 valt Jasper Iwema zwaar. De motorcoureur uit Drenthe worstelde vrijdag met zijn motor tijdens de kwalificatie bij de TT van Assen.

Het resultaat was de slechtste tijd van alle rijders en voor zaterdag een startplek op de achterste rij.

De 25-jarige coureur, die tussen 2009 en 2013 een vaste plek had in de Moto3, kreeg voor zijn thuisrace een wildcard. Iwema berijdt een Speed Up. Dat die motor snelheid bezit, liet de Nederlander wel zien in de kwalificatierace.

Hij haalde een topsnelheid van 258 kilometer per uur en was daarmee de op twee na snelste. In de bochten ontbrak echter het goede gevoel en daarmee het vertrouwen. Dat was te zien aan zijn beste rondetijd van 1.40,717. Die was 4,3 seconden langzamer dan die van Johann Zarco. De Fransman klokte 1.36,346 en veroverde pole position.

"Ik moet eerlijk zijn. Die andere jongens zijn veel te snel. Maar die hebben ook heel wat kilometers meer gemaakt op de motor in deze klasse'', lichtte Iwema na afloop toe. ''Ik heb pas één keer getest op deze machine, in Aragon. Die test ging wel veel beter dan wat ik hier laat zien. De afstelling klopt niet, ik laat in elke bocht tijd liggen bij het remmen en insturen. Dat is frustrerend.''

De lokale favoriet hoopt zaterdag het beste te maken van de race. ''Ik kan er weinig aan veranderen. Het publiek ziet het toch anders dan de teams. In de paddock heb ik menigeen gehoord die verrast was door mijn optreden. Sommige zaken zijn gewoon gecompliceerd in de motorsport. In ieder geval weet ik wel dat ik nog niet heb laten zien hoe snel ik ben.''

Moto3

De Italiaan Enea Bastianini start in de lichte klasse Moto3 van pole. De 17-jarige coureur klokte een tijd van 1.41,283.

De Spanjaard Jorge Navarro zette de tweede tijd neer (1.41,618), de Tsjech Karel Hanika liet de derde tijd noteren (1.41,683).

De Britse klassementsleider Danny Kent, die alle trainingen had gedomineerd, stelde in de kwalificatie teleur met de vierde tijd (1.41,699).

Jorel Boerboom, die meedoet op een wildcard, had grote moeite om bij te benen. Hij reed de 35e tijd (1.46,694) en zal zaterdag in de race vanaf de voorlaatste positie moeten starten.