Judoka Kim Polling heeft zich vrijdag voor de finale geplaatst op de Europese Spelen in Bakoe. Dex Elmont won zijn wedstrijd in de herkansingen en staat nu in de bronzen medaille-wedstrijd.

In de categorie tot 70 kilogram gooide huidig Europees kampioen Polling haar tegenstander Szaundra Diedrich uit Duitsland binnen de minuut op de rug, wat haar een ippon opleverde.

In de finale staat de Nederlandse net als in de eindstrijd van het EK van vorig jaar tegenover de 25-jarige Laura Vargas Koch uit Duitsland. Vorig jaar gooide Polling de Duitse al in negen seconden op de rug.

De finale begint om 18.00 uur, Nederlandse tijd.

Europees kampioen Dex Elmont (mannen, tot 73 kilogram) won na zijn verloren kwartinale zijn wedstrijd in de herkansingen. Tegen de Hongaar Miklos Ungvari pakte de Nederlander één straf minder, waardoor hij nu tegen Dirk van Tichelt uit België om brons strijdt.

Elmont komt nu uit in de herkansingen en kan maximaal brons halen.

Franssen

In de wedstrijd om brons verloor Juul Franssen (vrouwen, tot 63 kilogram) van de Française Clarisse Agbegnenou, de huidig wereldkampioen. Agbegnenou scoorde een yuko en een waza-ari tegen Franssen, die zelf alleen een straf toegewezen kreeg.

De 25-jarige Venlose strandde net als Elmont in de kwartfinale, maar herpakte zich in de herkansingen. Tegen de Zweedse Mia Hermansson scoorde de Nederlandse twee waza-ari's, die werden omgezet in een ippon.

Het judotoernooi is op de Europese Spelen het enige officiële Europese kampioenschap, nadat het EK in april in Glasgow niet doorging.

BMX

Bij het BMX-toernooi hebben Iwan van Gendt, Jelle van Gorkom, Laura Smulders en Merle van Benthem de kwalificaties overleefd. Beide vrouwen kwalificeerden zich voor de finale op zondag en ook de twee mannen waren snel genoeg om zich voor de volgende ronde te plaatsen. De mannen moeten zondag nog wel eerst een halve finale rijden.

Van Gendt won alle drie de runs in de eerste heat, terwijl Van Gorkom in zijn heat tweede werd achter de Fransman Joris Daudet.

Bij de vrouwen plaatste Smulders zich als eerste in de heat voor de eindstrijd, Van Benthem kwalificeerde zich voor de finale door in haar heat als tweede achter de Française Magalie Pottier te eindigen.

Zwemmen

Juniorenzwemster Marrit Steenbergen blijft goed presteren op de Europese Spelen. Na goud op de 100 meter vrij en de zilveren medailles op de estafettes vrije slag en wisselslag, pakt de 15-jarige Nederlandse nu zilver op de 200 meter vrij.

In een tijd van 1.58:99 kwam ze acht tienden tekort om de Russische Arina Openysheva te verslaan. Op de 100 meter had Steenbergen de Russin nog naar het zilver verwezen.