De in opspraak geraakte atleet Galen Rupp heeft donderdagavond bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de WK in augustus in Peking zijn frustraties van zich af kunnen zetten.

Hij won in Eugene de race over 10.000 meter in een tijd van 28.11,61. Daarmee veroverde Rupp op deze afstand zijn zevende nationale titel op rij en tevens een WK-ticket.

De 29-jarige Amerikaan, die drie ronden voor het einde een beslissende demarrage plaatste, kwam met opgestoken duim over de finish.

Coach Alberto Salazar was aanwezig in het stadion. Hij is onlangs in het BBC-programma Panorama in verband gebracht met dopingpraktijken. Salazar is ook de coach van tweevoudig olympisch kampioen Mo Farah.

''Ik ga er niet om liegen, het zijn zware tijden'', gaf Rupp na zijn winnende race toe. ''Het valt niet mee om in deze situatie je concentratie vast te houden. Ik geloof in een schone sport en ik denk dat de waarheid zal zegevieren. Ik sta honderd procent achter mijn coach Salazar.''

Commotie

Rupp, die zondag in Eugene ook op de 5000 meter in actie zal komen, heeft na alle commotie rond Salazar naar eigen zeggen uitgebreid met trainingsmakker Farah van gedachten gewisseld.

''Wat we hebben besproken, blijft tussen ons. Maar we staan zeker met elkaar in contact. Of Farah met Salazar en mij blijft samenwerken, kan ik niet zeggen. Dat zal Mo zelf moeten doen.''