Boksster Nouchka Fontijn heeft donderdag goud gepakt op de Europese Spelen in Bakoe.

De Nederlandse versloeg in de klasse tot 75 kilogram Anna Laurell Nash uit Zweden in de finale op punten.

Fontijn was oppermachtig in de ring en bracht haar tegenstandster enkele keren aan het wankelen. De jury was unaniem in de beoordeling en gaf haar de maximale score: 3-0.

De 27-jarige Fontijn veroverde de vijfde gouden medaille voor Nederland in Azerbeidzjan. Wielrenster Ellen van Dijk (tijdrit), turnster Lieke Wevers (balk), tafeltennisster Li Jiao en juniorenzwemster Marrit Steenbergen (100 vrij) gingen haar voor.

Overtuiging

De Schiedamse werd vorig jaar al Europees kampioen en veroverde brons op het WK. Ze bokste met veel overtuiging in Bakoe, waar ze met haar gouden plak een belangrijke stap zette naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Fontijn was in al haar partijen veruit de sterkste. Ze won op haar weg naar de finale achtereenvolgens van de Britse Savannah Marshall, de Oekraïense Katerina Sjambir en de Duitse Sarah Scheurich.

Haar triomf en met name de winst op Nash stemde Fontijn zeer tevreden. ''Alles ging volgens plan. Ik heb zes keer tegen haar gebokst en het ging niet altijd zo gemakkelijk als vandaag, maar de afgelopen dagen ging het ook al heel goed. Je moet het dan alleen nog even doen.''

Twintig medailles

Bij het zwemmen, waar een jeugdtoernooi wordt afgewerkt, pakten de Nederlandse vrouwen zilver op de 4x100 meter wisselslag. Iris Tjonk, Tes Schouten, Josien Wijkhuijs en Steenbergen waren daar verantwoordelijk voor.

Nederland staat met vijf gouden plakken op de dertiende plaats van de medaillespiegel. De equipe van chef de mission Jeroen Bijl behaalde tot nu toe twintig keer eremetaal.