Dani Pedrosa heeft donderdag in de tweede training voor de TT van Assen de snelste ronde ooit gereden op het huidige circuit.

Hij klokte 1 minuut en 33,450 seconden op zijn Honda. Zijn topsnelheid in het rondje van 4542 meter was 310,4 kilometer per uur.

Pedrosa verbeterde de tijd van 1.33,462, die Marc Marquez vorig jaar neerzette. De regerend wereldkampioen, die crashte tijdens de eerste training, reed in de tweede training op zijn Honda de tweede tijd van 1.33,589.

Valentino Rossi, donderdagochtend de rapste in de eerste training, klokte op zijn Yamaha de derde tijd in de middagsessie: 1.33,652.

Iwema

De motorracers genoten van ideale omstandigheden in de hoofdstad van Drenthe, waar de zon scheen en het asfalt opwarmde tot 40 graden Celsius. Veel rijders lieten verse banden omleggen en probeerden het maximale uit hun 1000cc-motoren te halen.

Márquez is de titelverdiger in Assen. Hij rijdt op de machine waarmee hij vorig jaar de Grand Prix in Assen won. Het oude frame geeft hem meer vertrouwen en een zeker gevoel, zei hij in aanloop naar de race op zaterdag.

De coureur van Honda domineerde vorig seizoen met dertien overwinningen, maar dit seizoen boekte hij pas één zege. De Spanjaard crashte de laatste twee races in Barcelona en Mugello en bleef puntloos. Hij staat momenteel vijfde in het wereldkampioenschap en ligt al 69 punten achter op klassementsleider Rossi.

In de Moto2-klasse was het duidelijk even wennen voor debutant Jasper Iwema. De Drentse coureur, die de afgelopen acht jaar present was in de lichte klasse Moto3, kon het tempo van de snelsten niet bijbenen. Hij gaf beide trainingen zo'n 3,5 seconden toe op de snelsten.