Vier keer eerder in zijn loopbaan stond Reinder Nummerdor (38) op een WK beachvolleybal, maar nooit reikte hij verder dan de laatste zestien. In eigen land moet dat dit jaar veranderen.

"Er valt een hoop te winnen", blikt de routinier vooruit op het toernooi dat vrijdag begint.

Nummerdor vormt sinds vorig jaar een duo met de bijna dertien jaar jongere Christiaan Varenhorst nadat Richard Schuil een punt zette achter zijn loopbaan.

Hun samenwerking begon voortvarend. Aan het eind van het afgelopen seizoen wonnen ze drie toernooien. Maar door een achillespeesblessure die Nummerdor tijdens het eerste toernooi van het huidige seizoen opliep, kwam het koppel dit jaar nog niet veel aan spelen toe.

Na zijn herstel voegden ze als enige Nederlandse beachvolleybalteam het Grand Slam-toernooi in St. Petersburg (Florida) noodgedwongen toe aan hun programma voor het spelritme en voor de punten. Aan de andere kant van de oceaan behaalden ze zaterdag met een zilveren medaille hun beste resultaat dit jaar.

Nummerdor keerde zondag met een jetlag terug, maar hij maakt zich geen zorgen. "De voorbereiding was niet ideaal maar de basis is gelegd. Het is nu bijkomen en ontspannen."

Openingsdag

Nummerdor en Varenhorst spelen vrijdag op de openingsdag hun eerste groepswedstrijd in het WK-stadion op de Hofvijver in Den Haag. De andere twee groepswedstrijden zijn op zondag en dinsdag. Nummerdor: "We zijn gewend om twee of drie wedstrijden per dag te spelen. Fysiek is het geen enkel probleem."

Ze zijn ingedeeld in een eenvoudige poule met onbekende opponenten uit El Salvador, Polen en Cuba. Routinier Nummerdor heeft liever meer informatie over de tegenstander, bekent hij.

Varenhorst vertrouwt op de ervaring en tactisch vernuft van zijn ervaren partner en aanvoerder. "Ik denk zeker dat we favoriet zijn in de poule", zegt hij.

Samen met bondscoach Gijs Ronnes heeft het Nederlandse koppel bepaald dat een podiumplek op het komende WK haalbaar is. Varenhorst: "Het is ons doel omdat het realistisch is."