Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel kenden vorig jaar een sterk debuutseizoen als duo met als hoogtepunt de Europese titel. De Nederlandse vrouwen horen dan ook bij de favorieten voor het WK dat vrijdag van start gaat in Den Haag.

Meppelink en Van Iersel speelden dit jaar in de aanloop naar het WK vijf toernooien en stonden daarin viermaal op het podium.

"We zijn tevreden met hoe de voorbereiding is gegaan, dat kun je ook zien aan de resultaten", aldus de 27-jarige Van Iersel in gesprek met NU.nl. "We hebben goed spel laten zien en daar veel vertrouwen uitgehaald. We weten nu wat we kunnen tegen de top."

"Ik denk dat we sinds het EK alleen maar zijn gegroeid", zegt Meppelink. "Vorig jaar hadden we tijdens het EK een piekmoment waarin alles goed viel, maar we zijn als team veel stabieler geworden. Ik heb nu alleen nog maar meer vertrouwen in ons."

Meppelink speelde tot vorig jaar samen met Sophie van Gestel, terwijl Van Iersel een duo vormde met de inmiddels gestopte Sanne Keizer. De samenwerking bevalt de vrouwen tot nu toe goed.

"Ik denk dat het altijd anders gaat met een andere partner", stelt de 25-jarige Meppelink. "We zijn allebei heel verschillende personen, maar ik denk dat we elkaar supergoed aanvullen. Vorig jaar begrepen we elkaar misschien nog niet altijd even goed, maar we hebben daarin deze winter heel grote stappen gemaakt.”

Lelijk

Hun mannelijke collega's Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer werden twee jaar geleden wereldkampioen, maar jaloers op de aandacht die ze daarmee kregen zijn de vrouwen niet.

"Op de aandacht niet, op de titel natuurlijk wel, daar doe je het als sporter voor", zegt Van Iersel. "Ik zou natuurlijk heel graag wereldkampioen willen worden en er is geen mooier moment daarvoor dan in je eigen land."

Toch wil het Nederlandse duo zich niet blindstaren op het resultaat. "De pers heeft het vooral over resultaten, maar op dit moment werken we ook naar de Olympische Spelen toe en dan is ook op het WK het vasthouden aan het proces bijna belangrijker dan het resultaat", beweert Meppelink.

In die uitspraak kan partner Van Iersel zich niet helemaal vinden: "Het WK en Rio zijn wel de twee grootste momenten gedurende deze twee jaar. Als we hier uiteindelijk in de finale staan, kan het me niet zoveel schelen hoe we het doen."

Daar is Meppelink het uiteindelijk wel mee eens: "Oké, in de finale is het anders. Als het in de finale met lelijk volleybal moet, doe het dan maar lelijk. Want na een verloren finale moet je me misschien niet vertellen dat het proces wel lekker was."

Grote eer

Het Nederlandse duo speelt vrijdagavond op de Hofvijver in Den Haag onder toeziend oog van koning Willem-Alexander de openingswedstrijd van het toernooi tegen Tatjana Masjkova en Irina Tsimbalova uit Kazachstan. 

Van Iersel: "Het is een hele eer om de eerste wedstrijd te spelen, maar het toernooi begint pas na de poulefase. Hopelijk spelen we ook de laatste wedstrijd van het WK.''