Bokster Nouchka Fontijn heeft op de Europese Spelen in Bakoe de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram.

De regerend Europees kampioene rekende woensdag in de halve finales overtuigend af met de Duitse Sarah Scheurich. Ze kreeg in alle vier ronden de meeste punten van de jury: 3-0.

De Schiedamse was oppermachtig en haalde een aantal keren genadeloos met rechts uit tegen de Duitse, die ze vorig jaar ook al versloeg in de finale van het EK.

"Het plan was om furieus te beginnen, met meteen een rechtse directe", zei Fontijn tegen de NOS. "Daarna begon ze te hangen en te klemmen. Dat wist ik, want dat doet zij in veel gevechten. Het kost veel kracht om je iedere keer daaraan te ontworstelen."

Finale

De finale in Bakoe is donderdag. Fontijn treft in de strijd om het goud de Zweedse Anna Laurell Nash, die in de andere halve finale net iets sterker was dan de Poolse Lidia Fidura.

Fontijn vocht al vaker tegen de ervaren Nash. Zes keer eerder stapte ze tegen de Zweedse als winnares uit de ring. Fontijn is dan ook vol vertrouwen. "Misschien ben ik wel haar probleem."

Fontijn versloeg op weg naar de finale eerst de Britse Savannah Marshall en daarna in de kwartfinale de Oekraïense Katerina Sjambir. Ook in die gevechten was ze veruit de sterkste.

Steenbergen

Marrit Steenbergen won het goud op de 100 meter vrije slag op overtuigende wijze. De 15-jarige zwemster uit Oosterwolde finishte in de finale opnieuw na 53,97 seconden. Daarmee trok ze in de halve eindstrijd wereldwijd de aandacht.

Ze is de zesde Nederlandse die het koninginnennummer binnen de 54 seconden heeft afgelegd. Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Inge de Bruijn gingen haar voor, maar die hadden toen al de nodige ervaring als senior.

Steenbergen keerde na 26,28 al als eerste. Uiteindelijk pakte ze het goud met bijna een halve seconde voorsprong op Arina Openisjeva. Deze Russin had zich ten doel gesteld tijdens het zwemtoernooi in Bakoe, dat geldt als Europees juniorenkampioenschap, acht titels te veroveren. 

In de estafetteploeg op de 4x100 won ze wel. Steenbergen kreeg haar als slotzwemster met een formidabele splittijd van 53,00 net niet meer te pakken.