Maartje Paumen heeft dinsdagavond in België een mooie mijlpaal in haar succesrijke loopbaan bereikt. De 29-jarige aanvoerster van Oranje speelde in de halvefinaleronde van de Hockey World League tegen Japan (4-0) haar tweehonderdste interland.

De Limburgse strafcornerspecialiste maakte elf jaar geleden haar debuut en heeft zowel met Oranje als met haar club Den Bosch alles gewonnen wat er winnen valt in het hockey, waaronder twee olympische en twee wereldtitels met de nationale ploeg.

Paumen bekroonde haar jubileumwedstrijd in Brasschaat met twee treffers (1-0 en 3-0). "Het was voor mij toch wel een speciale wedstrijd", gaf ze na afloop lachend toe.

"Ik ben heel blij dat we hebben gewonnen, zeker na onze vorige wedstrijd tegen Zuid-Korea. Daarin speelden we niet best. Als team hebben we tegen Japan een prima prestatie geleverd. Nu moeten we in dit toernooi verder groeien."

Eeuwige ranglijst

Op de eeuwige ranglijst van Nederlandse internationals is Paumen inmiddels geklommen naar de gedeelde zesde plaats.

Kim Lammers, die na het gouden WK vorig jaar in Den Haag afscheid nam bij Oranje, staat eveneens op tweehonderd interlands. Minke Smeets-Smabers is met 312 interlands de onbetwiste recordhouder, gevolgd door Fatima Moreira de Melo (257), Mijntje Nierman-Donners (234), Minke Booij (227) en Janneke Schopman (212).

Van de huidige ploeg nadert Naomi van As (190) eveneens de 'magische' grens van tweehonderd interlands.

Marijne

Bondscoach Sjoerd Marijne sprak na de royale zege tegen Japan lovende woorden over zijn aanvoerster. De strafcornerspecialiste van Oranje scoorde in Brasschaat twee keer in haar tweehonderdste interland.

"Ik ben er bijzonder trots op dat ik Maartje in deze jubileumwedstrijd heb mogen coachen", zei hij bij de NOS. "Maartje is voor mij een verlengstuk in het veld, een echte captain."

"Soms neemt ze het woord en dan komt dat knetterhard aan bij de ploeg. Maartje is een toonbeeld van passie en gedrevenheid en dat zie je ook terug in haar spel. Een voorbeeld voor iedereen."

Over het verloop van de wedstrijd had Marijne weinig reden tot klagen. "We hebben het heel netjes en gedisciplineerd gedaan. Ik zag duidelijke verbeteringen in vergelijking met onze vorige wedstrijd tegen Zuid-Korea", doelde hij op de benauwde zege van zondag (2-1).