De Nederlandse volleybalsters zijn op de Europese Spelen in Bakoe in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor dinsdag kansloos van gastland Azerbeidzjan.

Alleen in de tweede set had de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti, die veel moest wisselen, uitzicht op succes. Daarna brak de weerstand: 3-0 (25-21, 25-23, 25-14).

Lonneke Sloetjes (zeventien punten) en Maret Grothues (negen) kwamen aanvallend het best door.

De Nederlandse defensie had te weinig antwoord op de acties van Polina Rachimova, die smashend, blokkerend en serverend 22 punten aan het Azerbeidzjaanse totaal bijdroeg.

De start beloofde al niet veel goeds voor Nederland, dat begon met spelverdeelster Laura Dijkema, Sloetjes als diagonaalaanvalster, Grothues, Celeste Plak, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en de geroutineerde libero Debby Stam.

Ingrijpen

Na luttele minuten keek de ploeg tegen een achterstand van 7-1 aan. Even later gaf het scorebord zelfs 12-4 aan.

Dat dwong Guidetti tot ingrijpen. Femke Stoltenburg, voor Dijkema, Quinta Steenbergen en later Nicole Koolhaas en Judith Pietersen moesten de marge verkleinen. Oranje kwam van 17-8 terug tot 21-17, maar niet verder.

De tweede set, met ook Anne Buijs, verliep aanvankelijk bemoedigender: 7-3. Met name Ksenia Pozniak, Aisjan Abdoelazimova en Rachimova stelden het publiek echter gerust. Nederland kon slechts tot 24-23 bijblijven.

Steenbergen

Marrit Steenbergen heeft grote indruk gemaakt op de 100 meter vrije slag. De 15-jarige Friezin zwom de afstand in halve finales voor het eerst binnen de 54 seconden: 53,97.

Daarmee verbeterde ze het nationaal juniorenrecord ruim en bovendien is ze in de Oranje-hiërarchie Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo nu dicht genaderd.

In de afsluitende 4x100 vrij bewees Steenbergen als slotzwemster dat ze op de WK in Kazan en volgend jaar bij de Spelen in Rio de Janeiro van toegevoegde waarde kan zijn in de Nederlandse selectie.

Met een splittijd van 53,00 sleepte ze de meisjesestafette naar het zilver: 3.44,10. Het Russische kwartet was bijna een halve seconde sneller.