Titelverdedigers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hopen bij het WK beachvolleybal dat vrijdag in Den Haag van start gaat op het podium te eindigen.

"Natuurlijk is de kans ook aanwezig dat we de titel gaan winnen", zegt de 27-jarige Meeuwsen dinsdag in Den Haag in gesprek met NU.nl. "Maar voor ons in het belangrijk om een reëel doel te stellen, die tegelijkertijd aantrekkelijk is. Daarom zeggen we: we willen een podiumplek."

Brouwer en Meeuwsen kroonden zich in 2013 in het Poolse Stare Jablonki verrassend als eerste Nederlanders tot wereldkampioen. Destijds was het duo slechts als dertiende geplaatst, terwijl ze het komende WK ingaan als de nummer één van de World Tour-ranglijst.

"Het is heel populair om te zeggen dat je je titel wil prolongeren, maar we hebben heel duidelijk samen met bondscoach Gijs Ronnes een doelstelling geformuleerd", aldus de 25-jarige Brouwer.

"We gaan uit van ons gevoel en de doelstelling die eruit kwam was een podiumplek. En dat is niet om ons in te dekken."

Uitdagend

Ronnes, die de doelstelling "uitdagend en reëel" noemt, herhaalt drie dagen voor de start van het eerste WK in eigen land dat hij hoopt dat er op zondag 5 juli bij de mannen twee Nederlandse duo's op het podium staan.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst staan vierde op de wereldranglijst en haalden afgelopen weekend nog zilver bij het Grand Slam-toernooi in St. Petersburg (Florida).

"We hebben daar voldoende ritme opgedaan voor het WK", vertelt de 38-jarige Nummerdor, wiens voorbereiding eind april een aantal weken in de war werd geschopt door een achillespeesblessure. "Tot nu toe heb ik vier WK's gespeeld en ben ik vier keer zeventiende geworden. Er valt de komende anderhalve week dus veel te winnen voor mij."

Ronnes heeft er alle vertrouwen dat de twee duo's in topvorm zijn. "Ik denk dat de resultaten van de mannen in de voorbereiding voor zich spreken. We zijn goed aan het volleyballen en klaar om ons beste spel te laten zien. We hebben echt gepiekt naar dit toernooi toe."

Vier steden

Het WK begint vrijdagavond na een door koning Willem-Alexander bijgewoonde openingsceremonie in het stadion op de Hofvijver in Den Haag met wedstrijden van de Nederlandse vrouwen Marleen van Iersel en Madelein Meppelink, gevolgd door het eerste groepsduel van Nummerdor/Varenhorst.

Tot en met de kwartfinales zal er ook gespeeld worden op de Dam in Amsterdam, op het Marktplein in Apeldoorn en in Rotterdam op de kade naast het cruiseschip ss Rotterdam. In totaal zullen er 208 wedstrijden worden gespeeld verdeeld over tien dagen, de halve finales en finales zijn vanaf 3 juli in Den Haag.

De hoop bij de spelers en de Nederlandse volleybalbond is dat de populariteit van het beachvolleybal een flinke impuls krijgt door het WK in eigen land. "We merken dat dit zoveel grootser is dan elk ander beachvolleybalevenement in Nederland", aldus Brouwer, die samen met Meeuwsen zijn toernooi zal beginnen in Rotterdam.

"We krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht", stelt Bert Korteling, manager topsport beachvolleybal bij de volleybalbond. "Maar we hebben nog niet de positie verworven die we willen en de hoop is dat we bij dit WK die stap gaan zetten."