Motorcoureur Michael van der Mark staat zaterdag toch niet aan de start van de TT van Assen.

De 22-jarige Rotterdammer was kandidaat om de geblesseerde Tsjech Karel Abraham, die ook op een Honda rijdt, te vervangen in de MotoGP.

Van der Mark hoorde dinsdag echter dat zijn gedroomde optreden in de koningsklasse van de motorsport niet doorgaat.

''Ik was beschikbaar en Honda en Ten Kate Racing hadden toestemming gegeven voor deze kans. Maar het is een beslissing van het team'', meldde Van der Mark op Twitter.

Van der Mark veroverde vorig jaar de wereldtitel in de Supersport (600cc) en debuteert dit seizoen in het WK Superbikes. De Rotterdammer maakte op de 1000cc-motoren al de nodige indruk. In april eindigde hij op het TT Circuit van Assen twee keer als derde.

Van der Mark was begin deze week dichtbij een optreden in de koningsklasse als vervanger van Abraham. De Tsjech kan niet rijden in Assen vanwege de blessure die hij twee weken geleden opliep bij de trainingen voor de Grote Prijs van Catalonië op het circuit van Barcelona.

Schade

Van der Mark kwam er echter niet uit met het team van de Tsjech, AB Motoracing. De tijdelijke samenwerking ketste af op de vraag wie de mogelijke schade zou betalen aan de motor. ''Jammer, maar het is helaas niet anders'', zei de Rotterdammer tegen RTV Drenthe. ''Het was een mooi plan. Volgende keer dan maar.''

Daardoor blijft Jurgen van den Goorbergh de laatste Nederlander in de MotoGP. De Brabander reed in 2005 zijn laatste race in de belangrijkste klasse.