De strijd om het laatste Nederlandse ticket voor het mannentoernooi van het WK beachvolleybal wordt donderdag in de rechtszaal beslist.

De beachvolleyballers Jeroen van Zwieten en Eric-Jan Rothfusz hebben een kort geding aangespannen omdat ze menen dat volleybalbond Nevobo een fout heeft gemaakt bij het verdelen van de punten tijdens drie eredivisietoernooien waar de wildcard kon worden verdiend.

De wildcard voor het WK werd zondag na een ongekend spannende strijd toegekend aan Daan Spijkers en Tim Oude Elferink (foto), trainingsmaatjes van Jeroen van Zwieten en Eric-Jan Rothfusz.

Van Zwieten zegt dat de volleybalbond de verkeerde formule heeft toegepast bij het zwakker bezette eerste toernooi in Arnhem. Als de in zijn ogen juiste methode was gebruikt, was hij met zijn partner Rothfusz na drie toernooien bovenaan geëindigd.

''Spijtig dat het zo loopt. Het is niet anders. We zouden uiteraard meer bescheidenheid in acht nemen als wij niet zo volstrekt gelijk hebben. We nemen geen genoegen met de argumenten van de bond. Het is aan de rechter te bepalen wie er gelijk heeft'', aldus Van Zwieten in een verklaring.

Alle vertrouwen

Directeur Michel Everaert van de Nevobo maakt zich niet druk over de rechtszaak. ''We gaan het zien. We hebben er alle vertrouwen dat Daan Spijkers en Tim Oude Elferink het WK spelen'', zei hij dinsdag.

Daan Spijkers noemt de redenering van zijn trainingspartners raar maar begrijpt dat ze het proberen. ''De regels lagen vooraf vast. De wedstrijd is gespeeld, dan geef je je tegenstander en de scheidsrechter een hand en dan is het afgelopen'', reageerde hij. ''Ze hebben ons wel heel netjes op de hoogte gehouden. Het blijven onze trainingsmaatjes en ik vind ze niet ineens vervelend. Ik snap hun perspectief.''

Het kort geding dient donderdagochtend bij de rechtbank in Utrecht. Het WK wordt vanaf vrijdag in Nederland gespeeld. Het eerste duel voor de deelnemers met de laatste wildcard staat gepland op zaterdag.