Handboogschutter Sjef van den Berg heeft maandag bij de Europese Spelen in Bakoe zilver veroverd.

Van den Berg was in de finale niet opgewassen tegen Miguel Alvarino Garcia. Na vier van de maximaal vijf sets stond er 7-1 op het scorebord in het voordeel van de Spanjaard.

"Dit zal ik nooit meer vergeten, hier kun je later je kleinkinderen over vertellen. Dat je twee medailles hebt gewonnen op de eerste Europese Spelen, daar heb ik geen woorden voor", reageeerde de Brabander.

De 20-jarige Nederlander won eerder samen met Mitch Dielemans en Rick van der Ven brons in de teamwedstrijd.

Van den Berg bereikte de laatste vier door zeges op achtereenvolgens de negentien jaar oudere Bulgaar Yavor Hristov (7-3), de Oekraïense olympisch kampioen van 2008 Viktor Roeban (6-2), de Fransman Pierre Plihon (7-3) en Anton Prilepov uit Wit-Rusland (6-0).

De Nederlandse ploeg in Bakoe heeft nu zestien medailles veroverd: drie keer goud, zes keer zilver en zeven keer brons. Daarmee staat Oranje voorlopig op de veertiende plaats in het medailleklassement.

Van der Ven

Van der Ven werd eerder op de middag uitgeschakeld in de kwartfinales door Prilepov (6-4).

De 24-jarige Nederlander had de laatste acht bereikt door een 7-3 zege op de Deen Johan Weiss en een overwinning op Markijan Ivasjko uit Oekraïne (7-1).

Dielemans werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De 22-jarige Nederlander verloor met 7-3 van de Oekraïner Georgi Ivanitskii. 

Boksen

Bokster Nouchka Fontijn bereikte overtuigend de halve finales in Azerbeidzjan.

Fontijn was in de kwartfinales van het middengewicht (klasse tot 75 kilogram) duidelijk te sterk voor de Oekraïense Katerina Shambir en is daardoor al zeker van brons.

De drie juryleden vonden unaniem dat de 27-jarige Nederlandse in alle vier de rondes op punten het beste was: 3-0.

Fontijn neemt het woensdag in de halve finales op tegen de Duitse Sarah Scheurich.

Volleybalsters

De volleybalsters treffen dinsdag gastland Azerbeidzjan in de kwartfinales, zo is door loting bepaald.

Oranje eindigde als tweede in groep B na de zege op Bulgarije op zondag. Dat betekende een duel met de nummer twee of drie uit groep A.

Loting bepaalde dat niet nummer drie Polen, maar nummer twee Azerbeidzjan de volgende tegenstander is van de formatie van bondscoach Giovanni Guidetti.

De kwartfinale is dinsdag om 16.00 uur Nederlandse tijd.