Joost Luiten is er zondag niet in geslaagd zijn top tien-notering op de US Open vast te houden. Na een matige slotronde van 75 slagen eindigde de 29-jarige Bleiswijker als gedeeld 39e op de 'major'.

Luiten noteerde twee double bogeys, drie bogeys en twee birdies op de laatste dag van de US Open. Na drie dagen stond de Nederlander nog op de gedeelde negende plaats.

Zijn eerdere rondes gingen in 68, 69 en 74 slagen, waardoor zijn totaal op 286 slagen uitkwam.

De overwinning op de baan van Chambers Bay ging naar Jordan Spieth. De pas 21-jarige Amerikaan eindigde op 275 slagen, waarmee hij de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Amerikaan Dustin Johnson één slag voor wist te blijven.

De US Open kende een spannende ontknoping. Johnson gaf zich op de achttiende hole de mogelijkheid op een eagle én daarmee de zege.

De Amerikaan miste van iets meer dan drie meter en liet daarna de kans op een play-off liggen door een putt van een kleine meter te missen.

1923

Eerder dit jaar zegevierde Spieth al op de Masters, een andere 'major'. Met zijn 21 jaar is hij de jongste US Open-winnaar sinds 1923.

Spieth is pas de zesde speler die de eerste twee 'majors' van het jaar wint na Craig Wood (1941), Ben Hogan (1951 en 1953), Arnold Palmer (1960), Jack Nicklaus (1972) en Tiger Woods (2002).

"Ik kan het amper geloven en moet deze overwinning even laten bezinken. De US Open is de zwaarste test in het golf en die heb ik doorstaan", zei de winnaar na afloop.

Wereldranglijstaanvoerder Rory McIlroy voltooide de US Open op de gedeelde negende plaats met 280 slagen.