Christel Boeljon heeft zondag als tweede Nederlandse golfster ooit het Deloitte Ladies Open gewonnen.

De 27-jarige profgolfster uit Alkmaar domineerde op The International bij Amsterdam van begin tot eind. Haar leidende positie kwam zondag op de laatste achttien holes niet meer in gevaar.

Liz Weima, de huidige toernooidirectrice, was in 1994 de eerste Nederlandse die het Ladies Open op haar naam schreef.

"Winnen in eigen land is een van de dromen die je als golfster hebt",reageerde Boeljon na afloop. "Van alle overwinningen is dit de grootste. Ik heb geprobeerd in de laatste ronde kalm te blijven en dat is gelukt. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar ook één voor mijn sponsor en familie, die me altijd hebben gesteund."

Boeljon sloot het evenement ondanks de soms lastige omstandigheden af met een degelijke ronde van 71 slagen (twee onder par). Ze noteerde drie birdies en een bogey. Dat betekende pas de tweede keer dit toernooi dat de Nederlandse een slag hoefde in te leveren.

De Noord-Hollandse bracht haar totaal op 209 (-10). Haar naaste concurrentes Emily Pedersen (Den) en Ursula Wikström (Fin) hadden vier slagen meer nodig. Beiden verbeterden zich op de slotdag. Wikström naderde Boeljon zelfs even tot op één slag maar verloor de hoop op een echte inhaalslag al snel weer.

Solheim Cup

Boeljon verdiende met haar zege voor eigen publiek 37.500 euro. Ze pakte bovendien belangrijke punten voor de Solheim Cup, in september in Duitsland.

Dan spelen de beste Europese en Amerikaanse golfsters tegen elkaar, net als de mannen dat doen in de Ryder Cup.

Omdat ze nu vooral op de Amerikaanse Tour actief is staat de Nederlandse kanshebster, die in 2011 al eens werd geselecteerd, niet hoog in het klassement. "Maar in de Verenigde Staten speel ik tegen de allerbesten. Als ik het daar goed doe, hoop ik ook voor een wildcard in aanmerking te komen.’'