Nooit had ze hiervan durven dromen, zei Lieke Wevers zaterdag na haar gouden en bronzen oefeningen op de Europese Spelen in Bakoe. 

''Dit is het beste scenario ooit. Ik heb een medaille gewonnen op elk onderdeel waar ik aan meedeed. Het is niet te geloven.''

Wevers vergaarde in Azerbeidzjan vier medailles. Twee daarvan, goud op de balk en brons op de vloer, behaalde ze zaterdag in een tijdsbestek van ongeveer anderhalf uur. ''Ik heb hier jaren voor getraind met mijn vader Vincent en mijn zus Sanne. Zij hebben mij geholpen dit resultaat te boeken.''

De finale op de balk, waar ze goud pakte, was het hoogtepunt voor de Nederlandse turnster. ''Vooral die gouden, die voelt wel heel speciaal'', zei ze, kijkend naar het kwartet medailles om haar nek.

''Ik vond het echt spannend, de balkfinale. Ik was eigenlijk in de teamfinale en de meerkamp helemaal niet zo zenuwachtig en ging het me eigenlijk heel goed af, de balk. Maar de finales zijn net andere omstandigheden en ik moest als laatste, dus ik moest vrij lang wachten. Ik dacht, oh shit, ik moet gewoon relaxen net zoals in de andere wedstrijden hiervoor."

Rio

Haar tweelingzus Sanne won eerder dit jaar een bronzen medaille op het EK op het onderdeel brug. ''Ik was zo nerveus voor haar toen'', keek Lieke Wevers terug.

''Toen ze won, was dat zo mooi om te zien. Tot op dat moment had ik nooit gedacht 'Oh nu moet ik ook iets winnen'. Het was een inspiratie voor me. Ik hoop dat dit een stap is naar goede wereldkampioenschappen en hopelijk naar de Olympische Spelen in Rio."

Schmidt

Casimir Schmidt won zilver op het onderdeel sprong in Bakoe. De 19-jarige Nederlander liet over twee sprongen een gemiddelde noteren van 15,166. Daarmee bleef hij net onder de score van Oleg Verniajev. De Oekraïner won met 15,266.

''Ik stond eerste totdat Oleg Verniajev kwam. Dus ik dacht wel na over het winnen van goud. Maar zijn sprongen waren gewoon geweldig. Ik ben erg blij met zilver'', zei Schmidt achteraf.

De Nederlander toonde twee nieuwe sprongen. ''Daar ben ik al een paar maanden mee aan het werken. Ik ben blij dat ze op een groot podium lukten. De sprongen hebben een nogal hoge moeilijkheidsgraad, dus als ik ze kan landen, kan ik in finales komen en uiteindelijk medailles winnen.''