De Nederlandse rugbysters zijn zaterdag uitstekend begonnen aan de tweede ronde van de EK sevens. In de Franse plaats Brive werd op de eerste dag van de tweede ronde gewonnen van Wales (21-19), Portugal (28-0) en Frankrijk (20-10).

Nederland eindigde vorige week in het Russische Kazan als zesde in de eerste ronde.

Nederland en Frankrijk wonnen zaterdag beide hun eerste wedstrijden en moesten zaterdagavond dus bepalen wie poulewinnaar zou worden. De Françaises kwamen in de eerste helft met 10-0 voor, maar de Nederlandse vrouwen herstelden zich knap.

Tessa Veldhuis, Pien Selbeck, Annemarije van Rossum en captain Anne Hielckert brachten Nederland langszij en op voorsprong met een try per persoon. Daarmee bepaalden de dames direct de einduitslag.

De ploeg van bondscoach Chris Lane startte tegen Wales nog stroef. De formatie kwam met 5-12 achter, maar maakte dat in de tweede helft goed. Vervolgens hadden de vrouwen geen kind aan Portugal. De punten werden gelijk verdeeld over beide helften (14-0 en 14-0).

Spelen

De tweede ronde van het Europees kampioenschap wordt zondag afgesloten. De resultaten van beide rondes worden bij elkaar opgeteld voor de eindstand van het EK. Die eindklassering is belangrijk voor het verdere kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

De Europees kampioen plaatst zich rechtstreeks en de nummer twee gaat naar het mondiale kwalificatietoernooi in 2016. De overige landen, waaronder Nederland, moeten zich via een Europees kwalificatietoernooi in juli daarvoor zien te plaatsen.