Turnster Lieke Wevers heeft zaterdag op de Europese Spelen verrassend goud gewonnen op het onderdeel balk. Ze pakte ook nog een bronzen medaille op vloer.

De Nederlandse bleef op de blak met haar score van 14,200 de Roemeense Andreea Iridon (14,000) net voor. De Zwitserse Giulia Steingruber eindigde als derde met een score van 13,700.

Wevers, donderdag nog winnares van brons in de meerkamp met Lisa Top en Céline van Gerner, voegde later op zaterdag op vloer nog een bronzen medaille aan haar oogst toe. 

De Zwitserse Giulia Steingruber (14,266) en de Russin Alija Moestafina (14,2) toonden volgens de jury een betere vrije oefening. Wevers scoorde 13,8 punten, meer dan genoeg voor brons.

Schmidt

Casimir Schmidt behaalde verrassend een zilveren medaille op het onderdeel sprong. De 19-jarige Nederlander liet over twee sprongen een gemiddelde score noteren van 15,166. Daarmee bleef hij net onder de score van Oleg Verniajev.

De Oekraïner, donderdag nog winnaar van de meerkamp, won met 15,266. Brons was er voor de Azeri Oleg Stepko (14,966).

Schmidt werd in de meerkamp dertiende. Toen haalde hij op sprong een score van 13,833.

Lisa Top

Lisa Top won brons op het onderdeel sprong. De 18-jarige Nederlandse kwam in de nationale turnhal van Bakoe tot een gemiddelde score van 14,016, goed voor de derde plek. Dat betekende voor Top de tweede medaille op de Europese Spelen in Azerbeidzjan.

De Zwitserse Giulia Steingruber, donderdag winnares van zilver in de meerkampfinale, won de discipline met een score van 14,999. De Russische Seda Toetchalian werd tweede, met een score van 14,683.

Van Gerner kon niet voor eremetaal zorgen op de brug. Ze liet 12,666 noteren en eindigde daarmee op de vijfde plaats in de finale. Goud was er voor de Russische Alija Moestafina, met de winnende score 15,400. Zij pakte na de overwinning in de individuele meerkampfinale haar tweede gouden medaille. Sophie Scheder uit Duitsland werd tweede (15,200), voor Andreea Iridon uit Roemenië (12,800).

Van der Breggen

Wielrenster Anna van der Breggen won eerder op zaterdag in Bakoe bij de wegwedstrijd de bronzen medaille.

De 25-jarige Nederlandse leek lang de beste van een kopgroep van drie, maar moest in de sprint de zege laten aan Alena Amijalijoesik uit Wit-Rusland. Ook de Poolse Katarzyna Niewiadoma sprintte Van der Breggen nog voorbij en pakte zilver.

Ellen van Dijk, donderdag winnares van de tijdrit, kwam als vierde over de finish.

''Ik voelde me onwijs sterk'', reageerde Van der Breggen na afloop. ''Maar dan net niet de sprint kunnen doortrekken tot de finish voelt als een gemiste kans. Natuurlijk ben ik blij met brons. Maar er had veel meer ingezeten."

Boogschutters

Boogschutter Sjef van den Berg bereikte zaterdag met speels gemak de laatste zestien bij de Europese Spelen, maar zal toch licht balen van zijn laatste pijl. 

De jeugdige Nederlander (20) miste in de eerste ronde tegen de Let Eduards Lapsins op een haar na een perfecte score van 90. De eerste acht pijlen van Van den Berg waren allemaal goed voor de maximale score van 10 punten. Bij de laatste pijl ging het echter mis en schoot hij een 8.

''Ik denk dat ik mezelf te veel druk oplegde bij die laatste pijl'', reageerde Van den Berg na afloop. Het ging bij de laatste pijl alleen nog om de perfecte score. Van den Berg had zich al vrijwel zeker geplaatst voor de volgende ronde.

Naast Van den Berg bereikten ook Rick van der Ven en Mitch Dielemans de laatste zestien. De achtste finales worden maandag gespeeld.

Vijftien medailles

Nederland heeft nu vijftien medailles veroverd op de eerste editie van de Europese Spelen: drie keer goud, vijf keer zilver en zeven keer brons. Het evenement duurt nog tot en met 28 juni.