Joost Luiten is op de tweede dag van de US Open gestegen naar de vijfde plaats. Na de eerste dag, met een ronde van 68 slagen (2 onder par), stond hij al gedeeld zevende.

Vrijdag ging de 29-jarige Rotterdammer op Chambers Bay rond in 69 slagen, één onder par. Luiten staat met een totaal van 137 slagen (3 onder par) op een gedeelde vijfde plek.

De Amerikaanse koplopers Jordan Spieth en Patrick Reed hadden voor de eerste twee ronden twee slagen minder nodig.

Luiten miste vorig jaar de 'cut' op de US Open, maar revancheert zich daarvoor tijdens zijn tweede optreden op de Amerikaanse major.

De geboren Bleiswijker maakte donderdag al indruk met een degelijke ronde met onder meer vier birdies en handhaafde zich vrijdag bovenin dankzij drie birdies. Luiten moest twee bogeys invullen op zijn scorekaart.

De Zuid-Hollander heeft nu als eerste Nederlander ooit op alle vier majors een keer de 'cut' gehaald. Begin dit jaar bleef hij onder de streep bij de Masters op Augusta, die werd gewonnen door Spieth.

Woods

Terwijl Luiten opnieuw excelleerde, worstelde Tiger Woods met zichzelf. De winnaar van veertien majors had na een dramatische openingsronde van liefst 80 slagen (tien boven par) vrijdag weer een beroerde ronde van 76.

Daarmee staat de Amerikaan bijna onderaan en is zijn toernooi voorbij. Voor de tweede keer in zijn lange carrière mist Woods de cut bij het toernooi dat hij in 2000, 2002 en 2008 op zijn naam schreef. Ook de Duitse titelverdediger op de US Open Martin Kaymer is al uitgeschakeld.

De Australische golfer Jason Day, die in 2011 en 2013 tweede werd op de US Open, zorgde even voor paniek door op zijn laatste hole in elkaar te zakken.

Day, die naar eigen zeggen ineens duizelig werd, maakte zijn ronde wel af met een bogey en staat met 138 in de subtop. De aangeslagen Australiër werd met een golfkarretje naar het clubhuis gereden.