Dankzij een knappe comeback hebben de Nederlandse volleybalvrouwen vrijdag met 3-2 gewonnen van Servië op de Europese Spelen. 

Daardoor is de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti al zeker van een plek in de kwartfinales in Azerbeidzjan.

Oranje kwam tegen de Servische vrouwen 2-1 achter, maar won de laatste twee sets vrijdag overtuigend. Het werd 20-25, 25-22, 26-28, 25-16 en 15-9 tegen de koploper in poule B.

Servië blijft bovenaan staan, maar Nederland nadert wel. De Oranjevrouwen staan nu op acht punten uit vier wedstrijden. Dat betekent dat ze in het slechtste geval vierde kunnen worden en dat is nog altijd goed voor een plek in de kwartfinales.

De Nederlandse vrouwen verspilden in de derde set liefst drie setpoints, waarna Servië wel toesloeg. Oranje kwam die domper echter snel te boven.

In een zware poule van zes heeft de ploeg nu drie lastige opponenten verslagen: eerder werden Italië en Rusland al geklopt. Alleen Duitsland was tot nu toe in Azerbeidzjan met 3-0 te sterk.

Beachvolleybal

Beachvolleybalsters Rimke Braakman en Jolien Sinnema slaagden er in Bakoe niet in de halve finales te bereiken. In een hele nipte partij verloor het Nederlandse duo vrijdag van de Italiaansen Laura Giombini en Giulia Toti: 21-19, 14-21 en 18-16.

Braakman en Sinnema stonden in de eerste set ruim achter, maar kwamen na een eindsprint slechts net tekort. De tweede set wonnen de Nederlandse vrouwen overtuigend.

In de derde set ging het continu gelijk op. De Italiaansen pakten echter telkens een punt voorsprong en dat resulteerde uiteindelijk in matchpoints. De Nederlandse vrouwen wisten tot driemaal toe een wedstrijdpunt weg te werken, maar slaagden daar niet een vierde keer in.

Taekwondo

Taekwondoka Reshmie Oogink is in Bakoe gestrand in de kwartfinale. De vlaggendraagster bij de openingsceremonie van het toernooi in Azerbeidzjan verloor ruim van de Kroatische Iva Rados: 7-3.

Oogink was als tweede geplaatst bij de Europese Spelen en leek daarmee op voorhand een titelkandidaat. Rados maakte echter korte metten met de Nederlandse. Vooral in de tweede ronde was het verschil (4-1) groot tussen de twee vrouwen.

In het mannentoernooi slaagde Jeroen Wanrooij er ook niet in om zich te plaatsen voor de halve finales. In zijn kwartfinalepartij verloor hij van Radik Isaev uit Azerbeidzjan. Het werd 8-6.

Isaev pakte in de eerste ronde een 3-0 voorsprong en gaf die niet meer uit handen. In de derde ronde maakte Wanrooij met 3-1 nog wel terrein goed, maar het was niet genoeg.

Boksen

De Nederlandse bokser Nouchka Fontijn bereikte de kwartfinales. Ze versloeg vrijdagmiddag de Britse Savannah Marshall op punten: 3-0. Ze kreeg in elke ronde duidelijk meer punten dan haar 24-jarige opponente.

Maandag neemt Fontijn het op tegen de Oekraïense Katerina Sjambir.