Mo Farah geeft toe dat hij tot twee keer toe een dopingcontrole heeft gemist. De 29-jarige topatleet ontkent echter dat hij ooit verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt.

"Ik zal ook nooit doping nemen", aldus de Brit in een verklaring. "Tijdens mijn loopbaan heb ik al honderden tests ondergaan en elke keer was de uitslag negatief."

Volgens de Engelse krant Daily Mail miste Farah in 2010 en 2011 een test. "Ik heb hier uitleg over gegeven, de autoriteiten begrepen me. Nooit is de suggestie gewekt dat het meer was dan een simpele fout."

Reglementair is een schorsing voor vier jaar mogelijk na drie gemiste dopingtests binnen een jaar. Farah won voor eigen publiek olympisch goud op de 5000 en 10.000 meter tijdens de Spelen van 2012 in Londen.

Trainer

Nadat zijn trainer Alberto Salazar begin deze maand in opspraak raakte, besloot de Britse atletiekbond onlangs het medisch dossier van de atleet te laten onderzoeken.

De BBC zond begin deze maand een documentaire uit waarin Salazar wordt beschuldigd van het experimenteren met verboden middelen in wat het 'Nike Oregon Project' werd genoemd.

"Ik ben naar Portland gereisd om Salazar te bezoeken", aldus Farah. "Ik eiste antwoorden. Hij verzekerde me dat deze beschuldigingen vals zijn en dat hij dat snel zal bewijzen."

"De afgelopen twee weken zijn de zwaarste van mijn leven geweest. De geruchten en speculaties die de ronde over mij doen zijn onzin."