Joost Luiten bezet na de eerste dag van de US Open de gedeelde zevende plaats. De 29-jarige Bleiswijker noteerde een ronde van 68 slagen, twee onder par, op de openingsdag van de 'major'.

Op de scorekaart van Luiten stonden vier birdies en twee bogeys. De nummer 52 van de wereld, die vorig jaar de cut niet haalde op de US Open, heeft een achterstand van slechts drie slagen op de leiders Henrik Stenson (Zweden) en Dustin Johnson (Verenigde Staten).

"Dit is een goede score om mee te openen", meldde Luiten in gesprek met Golf.nl. "Alles rond par is hier gewoon goed. De baan is hard en lastig en de greens zijn hobbelig."

De Amerikaan Patrick Reed bezet de derde plaats met vier onder par. Wereldranglijstaanvoerder Rory McIlroy, die heel vroeg in actie kwam op de baan van Chambers Bay, staat voorlopig op de gedeelde 52e positie met twee boven par.

Daarmee neemt hij eenzelfde positie in als de Duitse titelverdediger Martin Kaymer.

Voor Tiger Woods wordt het een schier onmogelijke opgave om de cut nog te halen. De drievoudig winnaar van de US Open deed liefst tachtig slagen over zijn ronde, tien boven par. Alleen de Amerikanen Rickie Fowler en Rich Berberian presteerden nog zwakker dan Woods.

Gelaten

''Ik doe mijn uiterste best, maar het wil niet lukken'', sprak Woods gelaten. ''Ik heb te weinig wedstrijdritme, maar ik geef het niet op. Ik heb eerder een inzinking in mijn loopbaan meegemaakt en door keihard te werken ben ik er weer bovenop gekomen. Dat blijf ik nu ook doen.''

Luiten begint vrijdag om 7.44 uur lokale tijd, in Nederland is het dan 16.44 uur, aan zijn tweede ronde.