Turnster Lieke Wevers is donderdag knap als derde geëindigd op de meerkamp bij de Europese Spelen. Ook de Nederlandse handboogschutters veroverden een bronzen medaille op de zesde dag in Bakoe.

De 23-jarige Wevers kwam na vier onderdelen uit op een score van 55.065 en hoefde daarmee alleen de ongenaakbare Russische Alija Moestafina (58.566) en de Zwitserse Giulia Steingruber (55.699) voor zich te dulden.

De geboren Friezin, die de nummer vier Sophie Scheder uit Duitsland door een goede vloeroefening een tiende van een punt voor bleef, zag haar tweelingzus Sanne Wevers vorige maand bij de EK in Montpellier nog brons pakken op de brug met ongelijke leggers.

Lieke Wevers won eerder op deze Europese Spelen samen met Céline van Gerner en Lisa Top al brons in de teamwedstrijd.

Steingruber kroonde zich in april nog tot Europees kampioene op de meerkamp. Moestafina was niet aanwezig bij dat toernooi, maar ze was in 2010 al een keer wereldkampioene en in 2013 Europees kampioene op het allroundonderdeel.

Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) veroverde de 20-jarige Russische één keer goud, één keer zilver en twee keer brons, onder meer op de meerkamp.

Handboogschieten

Sjef van den Berg, Mitch Dielemans en Rick van der Ven wonnen in de strijd om de derde plek in de landenwedstrijd bij het handboogschieten met 5-3 van Frankrijk.

De Fransen Pierre Plihon, Lucas Daniel en Jean-Charles Valladont pakten de eerste set, maar in de laatste drie sets trok het Oranje-trio de partij naar zich toe.

De Nederlandse ploeg bereikte eerder op de dag de laatste vier door Rusland na een shoot-off te verslaan, maar verloor vervolgens in de halve finale met 5-3 van Oekraïne, de latere gouden medaillewinnaar.

Nederland heeft nu acht medailles veroverd deze Europese Spelen, het minimale doel dat NOC*NSF voor het toernooi had gesteld. De score op dag zes staat op één keer goud, drie keer zilver en vier keer brons.

Tafeltennis

Li Jie en Li Jiao schaarden zich bij de laatste vier in het individuele tafeltennistoernooi. Jie kwam tegen de als eerste geplaatste Duitse Han Ying met 2-0 achter, maar knokte zich terug tot 3-3. De Nederlandse trok vervolgens de beslissende zevende game met 11-8 naar zich toe tegen de nummer tien van de wereld.

De 31-jarige geboren Chinese, die eerder op de dag in de achtste finales ook van een achterstand terugkwam tegen de Française Li Xue (4-2), mag vrijdagochtend proberen te eindstrijd te bereiken. Eva Odorova, de nummer 115 van de wereld, is dan haar tegenstander.

Li Jiao had in de kwartfinales zes games nodig tegen Petrissa Solja: 4-2 (11-9, 11-9, 8-11, 8-11, 11-7 en 11-5). De Duitse kwam nog terug tot 2-2 na een 2-0 achterstand, maar daarna gaf de Nederlandse haar tegenstandster geen kans meer.

De 42-jarige Jiao, die eerder op donderdag in de achtste finales in vier games te sterk was voor de Oostenrijke Liu Jia, neemt het vrijdag in de halve eindstrijd op tegen de Turkse Hu Melek.

Beachvolleybal

De beachvolleyballers Steven van de Velde en Michiel van Dorsten hebben ook hun tweede wedstrijd in de groepsfase verloren. De Israëli Sean Faiga en Ariel Hilman waren in twee sets te sterk: 21-17 en 21-16.

Ondanks de nederlaag kunnen Van de Velde en Van Dorsten zich bij winst in de derde wedstrijd nog wel plaatsen voor de volgende ronde.

Rimke Braakman en Jolien Sinnema plaatsten zich in het vrouwentoernooi voor de kwartfinales. In de achtste finales won het Nederlandse duo in twee sets van Melinda Adelin en Laura Longuet uit Frankrijk: 22-20 en 21-19.

Eerder op de dag hadden Braakman en Sinnema al het Griekse duo Panagiota Karagkouni/Pigi Anna Metheniti uitgeschakeld, eveneens in twee sets: 21-15 en 21-17. Ze strijden vrijdag om een plek bij de laatst vier.

Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist redden het niet. Het tweede Nederlandse duo ging in de achtste finale onderuit tegen Lena Maria Plesiutschnig en Katharina Schutzenhofer uit Oostenrijk: 21-18, 22-20 en 13-15.

Taekwondo

Taekwondoka Joyce van Baaren werd al in de voorrondes van het vrouwentoernooi (-67 kg) uitgeschakeld. De Azerbeidzjaanse Farida Azzizova wist de Nederlandse twee keer te raken en won nipt met 2-0.

De Twentse verloor later in de herkansing, die naar brons had kunnen leiden, met 3-0 van de Turkse Nur Tatar