Hoewel hij de afgelopen maanden weinig indrukwekkende resultaten behaalde, begint Joost Luiten donderdag met veel vertrouwen aan de US Open, een van de vier 'majors' in het golf.

"Ik weet dat dit soort mindere periodes voorkomt, dat gebeurt iedereen", schrijft de 29-jarige Bleiswijker in zijn column in De Telegraaf.

"Kijk naar Adam Scott, Martin Kaymer en Rory McIlroy, de nummer één van de wereld, die kansloos de cut miste in zijn eigen Ierse Open."

Luiten heeft de voorbije week aan zijn lange spel gewerkt met swingcoach Phil Allen. "Dat aspect is altijd mijn sterkste onderdeel geweest, maar het afgelopen halfjaar heb ik niet mijn normale niveau gehaald. Dat werkte door in alles."

"Wanneer je drives niet goed zijn, wordt het lastiger om je ijzers dicht bij de vlag te slaan en automatisch leg je dan meer druk op het putten. Te vaak hield ik daardoor een puttje over van drie meter voor par, terwijl je die eigenlijk voor birdie wilt."

Omdat zijn swing momenteel goed voelt is Luiten optimistisch gestemd. "Nu is het zaak dat ik dat kan vertalen naar mijn spel in de baan. Als het van tee tot green weer in orde is, kan ik mijn favoriete spelletje spelen en een hoog niveau halen."

Chambers Bay

De 115e editie van de US Open wordt gespeeld op de baan van Chambers Bay, gelegen tussen Seattle en Tacoma.

Luiten begint donderdag om 13.44 uur lokale tijd aan zijn eerste ronde. In Nederland is het dan 22.44 uur. Vorig jaar miste de Bleiswijker bij zijn debuut de cut op de US Open.