LeBron James was woensdag diep teleurgesteld nadat hij voor de tweede keer een NBA-finale verloor met de Cleveland Cavaliers.

"Het maakt niet uit of ik met Miami, Cleveland of de planeet Mars speel. Verliezen in een finale is teleurstellend", verzuchtte James na de nederlaag tegen de Golden State Warriors.

De vedette van de NBA staarde na de beslissende nederlaag in eigen huis met een handdoek over zijn hoofd bijna een uur naar zijn locker in de kleedkamer.

"Het talent raakte op", verwees James naar de blessures die de 'Cavs' teisterden in de play-offs. "We hebben alles gegeven. Als ik meer had kunnen doen, had ik het gedaan."

Leider

James werd twee keer kampioen met Miami Heat en keerde terug naar zijn oude liefde Cleveland om de Cavaliers de eerste NBA-titel ooit te bezorgen.

De viervoudig meest waardevolle speler van de NBA liet in elk duel veel punten noteren, maar moest zich toch gewonnen geven. "Het is nooit een succes als je uiteindelijk verliest."

"Ik begin te denken dat ik de play-offs dan maar liever niet haal, in plaats van ze te verliezen. Dat zou minder pijn doen. Het doet pijn als je tekort komt."

Coach David Blatt sprak mooie woorden over de 30-jarige James. "Iedereen weet hoe geweldig hij kan basketballen, maar hij is ook een groot leider van dit team geworden. Hij heeft zich heel goed ontwikkeld dit jaar."

Inefficiënt

James probeerde het verlies ook positief te bekijken. "Gelukkig hebben we de Cavaliers wel weer op de kaart gezet, maar er is nog veel werk te doen. Ik heb dit jaar veel goede dingen gedaan en hoop daarmee door te gaan."

Met gemiddelden van 35,8 punten, 13,3 rebounds en 8,8 assists was James ongenaakbaar in de finaleserie, maar het team om hem heen kon niet genoeg leveren. Dat had te maken met het wegvallen van steunpilaren Kyrie Irving (knieblessure) en Kevin Love (schouderblessure) in de eerste ronde van de play-offs.

Daardoor kwam er nog meer druk op James, die slechts bij 39 procent van zijn schoten scoorde. ''Ik baal ervan dat ik zo inefficiënt was. Ik vind er niets aan als ik moet ronddribbelen voor talloze seconden terwijl de ploeg hoopvol wacht tot ik iets doe. Dat is niet hoe je moet winnen met basketbal."