De vijfde dag van de Europese Spelen in Bakoe heeft woensdag wisselend succes opgeleverd voor de Nederlandse equipe.

Bij het handboogschieten werd het mixedteam uitgeschakeld in de kwartfinale. Het vrouwenteam strandde in de achtste finale.

De volleybalsters verloren voor het eerst een groepswedstrijd terwijl de tafeltennissters in het individuele toernooi doordrongen tot de derde ronde.

Bij het beachvolleybal verloren Michiel van Dorsten en Steven van de Velde een groepsduel en zegevierden de duo's Jolien Sinnema/Rimke Braakman en Sophie van Gestel/Jantine van der Vlist.

Van der Ven

Handboogschutters Annemarie der Kinderen en Rick van der Ven werden in de kwartfinale van het mixed teamtoernooi uitgeschakeld door Italië, dat met 6-2 te sterk was.

Der Kinderen reikte in het vrouwentoernooi met Esther Deden en Shireen-Zoë de Vries tot de achtste finale. Daarin bleek Oekraïne met 5-3 net iets beter.

De volleybalsters waren nog ongeslagen, maar moesten in de derde groepswedstrijd hun meerdere erkennen in Duitsland. De nummer zeven van de wereld won in drie sets van het elf plekken lager geklasseerde Oranje: 25-13, 25-23 en 25-22.

Nederland verraste in de openingswedstrijd met een zege op Europees kampioen Rusland, een plek in de kwartfinale blijft dan ook reëel. Daarvoor volstaat een plek in de top vier van de groep, terwijl Oranje momenteel de tweede plaats bezet.

WK beachvolleybal

Bij het mannentoernooi van het beachvolleybal verloren Van Dorsten en Van de Velde hun eerste wedstrijd van de Tsjechen Premysl Kubala en Jan Hadrava.

Van Dorsten en Van de Velde komen eind deze maand eveneens in actie op het WK beachvolleybal in Den Haag, maar spelen als enige mannelijke duo ook nog op de Europese Spelen.

Sinnema en Braakman hebben in het vrouwentoernooi hun laatste wedstrijd in groep F eenvoudig gewonnen van de Deense Line Trans en Helle Soendergaard: 21-13 en 21-11. Het duo plaatste zich daarmee voor de achtste finale.

Ook Van Gestel en Van der Vlist plaatsten zich voor de achtste finales. Zij wonnen in drie sets van het Griekse duo Panagiota Karagkouni/Pigi Anna Metheniti: 21-14, 19-21, 15-13.

Waterpolo

Li Jie en Li Jiao drongen bij het tafeltennis door tot de derde ronde door respectievelijk de Roemeense Bernadette Szocs en de Russische Yana Noskova te verslaan. Li Jie won eenvoudig in vier games, maar Li Jiao had de volle zeven games nodig en won de laatste ternauwernood met 11-9. Het duo won eerder samen met Britt Eerland zilver bij de teams.

De waterpolomeisjes zijn in de kwartfinales uitgeschakeld. De Oranje-equipe had in de groepsfase een tweede plek behaald en kwam daardoor uit tegen de nummer drie van de andere poule Italië, maar de Zuid-Europeanen bleken toch te sterk: 18-12.

Voor trampolinespringster Kirsten Boersma zijn de Europese Spelen voorbij voor ze iets heeft kunnen laten zien. Ze zou woensdagmiddag in actie komen, maar verzwikte dinsdag op de afsluitende training haar enkel.