De 83e editie van de 24-uursrace van Le Mans is zondag gewonnen door Porsche. Het Duitse merk eindigde met z'n auto's als eerste en tweede en bleef daarmee grootste concurrent Audi voor.

Een etmaal na de start op zaterdag om 15.00 uur kwam de Porsche 919 Hybrid met startnummer 19 als winnaar over de finish. De auto werd bestuurd door Formule 1-coureur Nico Hülkenberg, Earl Bamber en Nick Tandy. Hülkenberg en Bamber debuteerden in Le Mans.

Het was de zeventiende overwinning van Porsche op Le Mans, waarmee het Duitse merk de status als meest succesvolle constructeur verstevigde. Audi won de wedstrijd dertien maal en Ferrari ging er negen keer met de winst vandoor. Porsche zorgde voor de eerste zege van een benzine-auto op Le Mans sinds 2005.

Afgelopen week eindigde Force India-coureur Hülkenberg nog als achtste in de Grand Prix van Canada. De laatste actieve Formule 1-coureurs die de 24 uur van Le Mans wonnen, waren Bertrand Gachot en Johnny Herbert in 1991.

Als tweede eindigde de nummer 17 van Porsche, bestuurd door oud-F1-rijder Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard. Derde was de Audi met startnummer 7 van Marcel Fassler, André Lotterer en Benoît Tréluyer.

Pole position

De nummer 19 Porsche startte de race als derde en veroverde in het begin van de nacht de leiding, de Porsche met nummer 18 vertrok van pole position, maar eindigde als vijfde. De derde Porsche 919 Hybrid, met startnummer 17, startte en eindigde op tweede positie.

De Audi's R18 e-tron quattro met startnummers 7, 8 en 9 konden alleen in de eerste helft van de race strijden om de koppositie en eindigden respectievelijk als derde, vierde en zevende. Het Duitse merk uit Ingolstadt won tussen 2000 en 2014 dertien keer de 24-uursrace in Frankrijk.

​André Lotterer verbeterde achter het stuur van de Audi met nummer 7 wel het ronderecord door 3.17,476 te noteren in de 337e ronde. Het oude record stond op 3.19,074 en werd in 2010 gereden door toenmalig Peugeot-coureur Loïc Duval.

Van de twee Toyota's in de snelste LMP1-klasse eindigde startnummer 2 als zesde en startnummer 1 als achtste, op respectievelijk acht en negen ronden achterstand op de winnende Porsche. Nissan kende veel problemen en kwam met één van de drie auto's aan de finish. Deze wagen werd laatste in de snelste klasse.

Nederlanders

In de LMP2-klasse won de nummer 47 Oreca-Nissan na het grootste deel van de race aan de leiding te hebben gereden. De Morgan-Nissan met nummer 29 van onder anderen Nederlander Ho-Pin Tung eindigde als negende in deze groep.

De klasse LMGTE-Pro werd gewonnen door de Chevrolet Corvette met startnummer 64, vóór de Ferrari's 458 Italia met nummers 71 en 51.

In de klasse LMGTE-Am won de Ferrari 458 Italia met nummer 72. De equipe van acteur Patrick Dempsey werd tweede met de nummer 77 Porsche 911. De nummer 67 Porsche 911 van onder anderen Nederlander Xavier Maassen eindigde als zevende.

Jeroen Bleekemolen viel in de slotfase uit met zijn nummer 53 Dodge Viper, die getroffen werd door een kapotte versnellingsbak. De Nederlandse coureur startte de race als vierde en reed even aan de leiding van de LMGTE-Am klasse, maar viel terug nadat hij zijn teamgenoten achter het stuur moest laten plaatsnemen.

Van de 55 gestarte auto’s finishten er 37.